SEDMI ATD

Održan Microsoftov dan naprednih tehnologija

20.10.2011 u 16:02

Bionic
Reading

U Zagrebu je u srijedu održano sedmo po redu jesensko okupljanje Microsoftovih developera, Advanced Technology Day

Na jednodnevnom je skupu ove godine sudjelovalo više od stotinu razvojnih inženjera iz Hrvatske i regije, a gost-predavač bio je David Chappell, jedan od vrhunskih svjetskih IT stručnjaka i govornika. Stručnjaci iz Microsoftovih partnerskih tvrtki prezentirali su novosti u svijetu tehnologija računalstva u oblaku, a fokus je stavljen na razvoj usluga u oblaku te razvoj klijentskih aplikacija.

Kroz devet predavanja, podijeljenih u dvije tematske cjeline, moglo se čuti o Microsoftovim platformama Windows Azure i Office 365. Također, konferencija je donijela novosti o tehnologijama za razvoj aplikacija na različitim uređajima i platformama, koje kroz internetski preglednik pristupaju i 'konzumiraju' usluge iz računalnog oblaka. Među njima posebno valja izdvojiti tehnologije kao što su HTML5, JavaScript, te novu Microsoftovu platformu za pametne telefone, Windows Phone 7 Mango.

'Drago mi je da se već dulji niz godina družimo s vodećim razvojnim inženjerima u regiji i razmjenjujemo iskustva o najnovijim Microsoftovim tehnologijama. Želja nam je bila dati presjek aktualnosti u ponudi platformi za 'cloud' i mogućnost korištenja privatnog oblaka i softvera kao usluge, te pokazati kako izraditi aplikacije za različite uređaje koji korisnicima omogućavaju jedinstveno korisničko iskustvo. Vjerujem da je taj zadatak uspješno obavljen, na zadovoljstvo svih prisutnih,' rekao je Tomislav Tipurić, direktor konferencije i specijalist za tehnologije Microsofta Hrvatska.

Glavni gostujući predavač bio je David Chappell, čije savjetovanje i bogato iskustvo koriste mediji poput CNN-a i New York Timesa, mnoge tehnološke tvrtke kao što su Microsoft i Hewlett-Packard, ali i akademske institucije kao što je Sveučilište Stanford. U središnjem predavanju zaintrigirao je prisutne detaljnim uvidom u računalstvo u oblaku, te objasnio zbog čega je ono važno za gotovo svaku IT organizaciju.

'Računalstvo u oblaku najveća je promjena u IT industriji nakon dugo vremena. No, da bi iskoristili puni potencijal ove mijene, potrebno je razumjeti novi pristup te shvatiti sve prednosti koje ova rješenja nude, ali i potencijalne opasnosti. Vidljiv je trend rasta primjene modela softvera kao usluga, zbog brojnih razloga. Mnogi razvojni inženjeri koriste platforme računalstva u oblaku kao što je Windows Azure, kako bi brže izradili skalabilne i pouzdane aplikacije. S druge strane, vjerujem da će mnoge organizacije u skoroj budućnosti koristiti privatne računalne oblake,' rekao je David Chappell, nezavisni savjetnik i ravnatelj Chappell & Associates.