UDAR NA GMAIL

Odlazi Hotmail, dolazi Outlook.com

01.08.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Novi Microsoftov webmail bit će integriran s društvenim mrežama i servisima, neće imati oglasa niti će vaša pošta biti skenirana kako bi prikupila podatke za prodaju oglašivačima

Microsoft mijenja svoj besplatni servis za webmail. Hotmail, koji je div iz Redmonda preuzeo još 1998. godine, odlazi u povijest. Njegovo će mjesto zauzeti usluga koju su - kako originalno - odlučili nazvati Outlook.com.

Kako piše CNET, u prvih šest sati zabilježio je prvih milijun korisnika. Treba pričekati kako bi vidjeli koliko će ih od sadašnjih 350 milijuna uspjeti zadržati te koliko će privući novih.

Novi servis dodijelit će vam adresu ime@outlook.com, pomagati vam posložiti poruke kako pristižu u vaš sandučić i omogućiti komuniciranje putem Skypea. Postojeću adresu @hotmail.com možete zadržati - dovoljno je obaviti nadogradnju na Outlook.com.

Poruke će po primitku slagati u različita područja kako bi se na prvi pogled moglo razlikovati je li riječ pošti koju vam šalju kontakti iz adresara, newsletterima, obavijestima s društvenih mreža i slično. Moći ćete sami određivati kamo što treba biti automatski preusmjereno.

Korisnički račun na Outlooku povezat će se s društvenim mrežama i servisima poput Facebooka, Twittera, Linkedina i Googlea, što znači da ćete moći pregledati fotografije prijatelja, poruke, statuse, pozive te instant poruke u objedinjenoj i stalno aktivnoj listi kontakata koja je povezana sa svim navedenim mrežama.

Uz pomoć servisa za računalstvo u oblaku Skydrive, moći ćete u privitku slati teške fotografije i video. Radit će na svim uređajima koji podržavaju Exchange ActiveSync. Neće biti oglasa, a nema ni velikog okvira za pretraživanje.

Čini se da Microsoft time pokušava Googleu preoteti korisnike Gmaila, trenutno najpopularnijeg servisa za webmail na svijetu (oko 425 milijuna korisnika). Naime, obvezali su se da neće skenirati vašu poštu kako bi prikupili informacije za prodaju oglašivačima i drugim zainteresiranim kupcima, piše BBC.

Usto, bit će ugrađene i besplatne web inačice aplikacija iz paketa Office - Word, Excel, PowerPoint i OneNote.

Usluga je trenutno dostupna za pregled. Možete je isprobati na stranici Outlook.com. Microsoft nije objavio službeni datum puštanja na tržište.