NOVE MOGUĆNOSTI

Dizanje kredita jedna je od najozbiljnijih tema u životu - evo što trebate znati!

13.06.2024 u 12:09

Bionic
Reading

Na tržištu nekretnina stvari su odavno izmaknule kontroli, stoga je sada možda i posljednji trenutak za sve one koji maštaju o vlastitoj nekretnini da se ‘bace na posao’. Dizanje kredita jedna je od najozbiljnijih tema u životu svakog pojedinca koja uvelike određuje sadašnjost i budućnost, a ako nemate iskustva s time, odakle uopće krenuti?

Već neko vrijeme partner i ja ozbiljno razmišljamo o kupnji jedne prekrasne kuće koja nam je zapela za oko na sjeveru Hrvatske. Svjesni smo, naravno, činjenice da tržište nekretnina u Hrvatskoj doživljava značajan rast, te da cijene stanova i kuća vrtoglavo rastu, posebno u većim urbanim središtima poput Zagreba, Splita i Dubrovnika, kao i na obalnom području. Zato može biti izazovno u kupnju kuće krenuti optimistično.

Povoljni uvjeti financiranja - poput niskih kamatnih stopa i dostupnosti različitih kreditnih proizvoda - dodatno potiču potražnju, što primjećujemo u svojoj okolini zadnjih nekoliko godina. Ulaganja u nekretnine ostaju popularna opcija, radi želje za sigurnom imovinom i stabilnim prinosom.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, u 2023. ukupni stambeni krediti porasli su za preko sedam posto u odnosu na prethodnu godinu, što odražava povećanu potražnju za nekretninama i povoljnije uvjete financiranja. Gotovinski krediti pak čine više od 30 posto ukupnog broja odobrenih kredita u zemlji.

Stoga smo zaključili da je sada pravo vrijeme za prionuti na posao prije nego situacija izmakne kontroli. No za to nam je neophodno dizanje kredita, a svjesni smo koliko to može biti složen proces. Kao i većina naše generacije, dugo nismo kročili u poslovnicu banke s obzirom na to da putem aplikacije obavljamo sve; osim što je brže i jednostavnije, štedi nam dragocjeno vrijeme, što je možda i najvažnije.

Razgovori o dizanju kredita jedna su od najozbiljnijih tema u životu koja određuje sadašnjost i budućnost, pogotovo kada kao mladi par nemate puno iskustva. No, odakle krenuti? Najprije treba provjeriti jesmo li kreditno sposobni, prema podacima koje banka čuva. Partner i ja smo utvrdili da smo kreditno sposobni pa smo time riješili prvo pitanje. Drugo, možda i najvažnije pitanje jest - koliko kredita uopće možemo dobiti? Primjerice, ako naiđemo na izvrsnu priliku i već sutra odlučimo kupiti novi automobil, koliko nam je novca na raspolaganju?

Zahvaljujući opciji 'Moje kreditne mogućnosti', bilo nam je puno lakše. Možemo provjeriti sposobnost za stambene ili gotovinske kredite, bez puno komplikacija na koje bismo inače trošili vrijeme. Partner i ja smo mogli sjesti, staviti sve naše planove i troškove 'na papir' i dobiti jasan pregled svojih mogućnosti. Iako je to samo informativni izračun, dao nam je dobar pregled kako i gdje stojimo.

Kako oboje radimo u više smjena, svidjela nam se mogućnost da putem m-zabe ugovorimo video sastanak s bankarom i tako pokrenemo proces ugovaranja stambenog kredita, jer bismo se teže usuglasili da moramo fizički u banku, pogotovo kad je riječ o paru koji kupuje svoju prvu kuću. Nakon provjere kreditne sposobnosti, ponuđeno nam je da zakažemo sastanak s bankom putem aplikacije. Prvi sastanak smo odradili iz naše dnevne sobe, putem video poziva.

Zagrebačka banka ne služi samo za financijske transakcije, već je i pouzdan partner koji pomaže u realizaciji životnih planova. Kroz aplikaciju m-zaba, uspjeli smo jednostavno i transparentno procijeniti naše financijske mogućnosti i započeti proces dizanja kredita*. Ovaj pristup ne samo da olakšava život nego i smanjuje stres i neizvjesnost koja često prati ovakve odluke.

m-zaba

Mobilna je aplikacija Zagrebačke banke i jedna od najkorištenijih bankarskih aplikacija u Hrvatskoj. Do kraja 2023. godine, m-zaba je imala preko 580.000 aktivnih korisnika. Aplikacija omogućuje korisnicima ne samo pregled stanja i transakcija, već i ugovaranje gotovinskog kredita, upravljanje štednjom, te razne druge financijske usluge, čime značajno olakšava svakodnevno bankarstvo i smanjuje potrebu za posjetom poslovnici.

Primjerice, ako naiđemo na izvrsnu priliku i već sutra odlučimo kupiti novi automobil, postavlja se pitanje koliko gotovinskog kredita možemo dobiti, a već smo ugovorili stambeni kredit?

Opet je tu opcija 'Moje kreditne mogućnosti', a kako smo već sve pomno isplanirali i aplikacija je izračunala našu kreditnu sposobnost, jednim klikom na pametnom telefonu na 'Predajem zahtjev za kredit' naša priča je započela.

Kroz proces ugovaranja gotovinskog kredita**obuhvaćene su najvažnije informacije zbog kojih ne moramo dodatno u poslovnicu - uvjeti gotovinskog kredita, maksimalni iznos kredita koji nam banka može odobriti, rok otplate, opciju osiguranja otplate kredita, među ostalim. U samo nekoliko koraka dolazimo do isplata kredita*** već isti dan'.

Uz spomenute opcije, m-zaba nudi i dodatne korisne alate - mogućnost ugovaranja i upravljanja svojim dopuštenim prekoračenjem, mogućnost ugovaranja kreditnih kartica i štednje, podržano sa svim potrebnim informacije o trenutnim kamatnim stopama, uvjetima i detaljnim vodičima, pogotovo ako dobro ne baratate financijskim rječnikom. Iz našeg iskustva - sve te funkcionalnosti omogućavaju nam da detaljno planiramo i sadašnjost i budućnost.

Kombinacija digitalnih alata i osobne podrške Zagrebačke banke jamči sigurnost i povjerenje, koji su ključni pri donošenju ovako važnih financijskih odluka.

* Reprezentativni primjer za stambeni kredit osiguran zalogom na stambenoj nekretnini: Za kredit u iznosu od 70.000 EUR, fiksnu kamatnu stopu od 3,85 % za cijelo razdoblje otplate kredita, rok otplate 20 godina, 240 mjesečnih anuiteta, otplatu u anuitetima s uključenim troškovima premija osiguranja nekretnine od požara i životnog osiguranja otplate kredita (CPI) te vođenje tekućeg računa, efektivna kamatna stopa iznosi 4,82 %. Mjesečni anuitet iznosi 418,68 EUR. Ukupan iznos koji klijent treba platiti je 108.380,05 EUR.

** Reprezentativni primjer gotovinski kredit putem m-zabe sa sniženom kamatnom stopom, u ponudi od 13. do 30. lipnja 2024.: Uz fiksnu kamatnu stopu od 5,59 % godišnje, rok otplate 84 mjeseca, otplatu u anuitetima s uključenom naknadom za vođenje tekućeg računa u eurima za jedan mjesec i uz životno osiguranje otplate kredita (CPI), bez naknade za obradu kredita, efektivna kamatna stopa (EKS) za kredit od 10.000 EUR iznosi 7,10 %. Mjesečni anuitet iznosi 144,14 EUR, a ukupni je iznos koji klijent treba platiti 12.574,69 EUR.

*** Uz zadovoljenje internih pravila Zagrebačke banke.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa Zagrebačkom bankom.