UZ POMOĆ HUBBLEA

Oblaci od željeza: Astronomi su snimili tamnu stranu bizarnog 'vrućeg Jupitera'

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 22.02.2022 14:07
  • Objavljeno 22.02.2022 u 13:46
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NASA/ESA

Egzoplanet WASP-121b nalazi se na udaljenosti od 850 svjetlosnih godina od Zemlje, a karakterističan je po uvjetima koji donekle podsjećaju na one koje smo uočili na Jupiteru

Astronomi već neko vrijeme analiziraju atmosfere udaljenih planeta, no detaljan pogled prema njihovim tamnim stranama ostao je tajna - sve do danas.

Znanstvena studija s MIT-ja pružila je prvi detaljan uvid u tamnu stranu vrućeg Jupitera mapiranjem planeta WASP-12b, tamošnjih temperatura temeljnih na visini, kao i razina prisutnosti vode. S obzirom na to da je udaljen planet u stanju zarobljenog okretaja u odnosu na matičnu zvijezdu, razlike između tamne i svijetle strane vrlo su velike.

Tamna strana planeta doprinosi vrlo promjenjivom ciklusu vode. Dok dnevna strana uništava vodu temperaturama višima od 2743 Celzijeva stupnja, noćna je hladi na 'samo' 1526 stupnjeva, što je dovoljno za ponovni nastanak molekula vode. Rezultat je munjevito razbacivanje atoma oko planeta brzinom od 17.703 km/h, piše Engadget.

Još jedna neobična karakteristika planeta je tamna strana koja je dovoljno hladna da ima oblake sačinjene od željeza i šmirgla (minerala koji nalazimo u rubinima i safirima).

SLIKE NAŠEG SVEMIRA

[FOTO] Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble

Pogledaj galeriju
8

Znanstvenici su do ovih neobičnih informacija došli sakupljanjem podataka pomoću spektroskopije, pri čemu im je pomogao teleskop Hubble tijekom orbitiranja 2018. i 2019.

Mnogi su znanstvenici ovu metodu koristili za proučavanje svijetlih strana egzoplaneta, no tamne strane su problematične zato što traže otkrivanje minijaturnih promjena u spektralnoj liniji, a koje pokazuju prisutnost vodene pare. Upravo ta linija znanstvenicima je pomogla u stvaranju temperaturnih mapa koje je tim provukao kroz modele koji su pomogli predvidjeti kemijski sastav.

Analiza predstavlja prvo detaljno proučavanje globalne atmosfere egzoplaneta, kažu iz MIT-ja. Ovaj sveobuhvatan pogled trebao bi pomoći predvidjeti mjesta na kojima nastaju planeti tipa vrući Jupiter, kao što je WASP-121b. Premda se, očigledno, radi o planetu koji je negostoljubiv prema ljudima, detaljnije proučavanje atmosfera egzoplaneta jednog će nam dana pomoći pronaći i planete koji su gostoljubiviji.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!