HAKERI VREBAJU

Objavljen popis najčešće korištenih lozinki na svijetu: Je li i vaša među njima?

16.11.2023 u 12:00

Bionic
Reading

NordPass, alat za upravljanje lozinkama tima koji stoji iza NordVPN-a, udružio se s neovisnim istraživačima te objavio studiju o 200 najčešćih lozinka korištenih u 2023. godini

Od 20 najčešćih lozinki na svijetu, njih 17 može se probiti za manje od jedne sekunde, stoga dobro razmislite prije nego što odlučite unijeti '123456' ili još manje kreativnu lozinku kako biste zaštitili svoje račune na mreži.

Najpopularnije lozinke neke su od najljenijih kombinacija - i to unatoč tome što su prijetnje kibernetičkoj sigurnosti i dalje u porastu. Ako se vaša našla na ovom popisu, razmislite o promjeni prije nego što postanete žrtva hakera.

Studija NordPass pokazala je da 86 posto kibernetičkih napada koristi ukradene vjerodajnice, a online računi, e-mailovi i lozinke čine gotovo 20 posto najčešće prodanih artikala na dark webu.

Kako biste bili sigurni da će vaši podaci ostati sigurni, evo 20 najčešćih lozinki u svijetu 2023. godine i koliko je vremena potrebno za probijanje svake od njih:

'Admin', koji zadnjih pet godina nije bio među 200 najkorištenijih, ove se godine našao na drugom mjestu. 'To je jedna od lozinki koje ljudi ne mijenjaju', stoji u izvješću. 'Umjesto da poboljšaju navike stvaranja lozinki, korisnici interneta su otišli u drugom smjeru držeći se već unaprijed konfiguriranih lozinki', dodaje se.

Na vrhu ljestvice najčešćih lozinku na svijetu i dalje je '123456', i to posljednjih pet godina. 'Bila je rangirana kao najčešća lozinka 4 od 5 puta. ‘Password’ je jednom nosio ovu ne tako plemenitu titulu', stoji u izvješću gdje možete vidjeti 200 najčešćih lozinki.