ADIO, LUMIA?

Novi Microsoftov smartfon bit će - Surface?

03.01.2016 u 08:29

Bionic
Reading

Microsoftov šef marketinga i bivši pisac govora Billa Gatesa ponudio je zanimljive nove pojedinosti vezane uz buduća izdanja pametnih telefona, ali i oprao Google oko računarstva u oblaku za poslovne korisnike

Chris Capossela je u razgovoru za Windows Weekly najavio kako Microsoft priprema potpuno novi smartfon, koji će biti 'duhovni ekvivalent' liniji tablet računala Surface. Zamolio je za strpljenje jer im 'treba još vremena kako bi ga napravili'.

Iako niti u jednom trenutku nije izrijekom potvrdio kako je riječ o Surface mobitelu, način na koji je opisivao novi uređaj daje naslutiti kako će Microsoft tržištu ponuditi pametni telefon koji će izgledom biti drukčiji od već poznatih Lumia.

Što se softvera tiče, priznao je manjak brojnih popularnih i specijaliziranih aplikacija za Windows Mobile 10, kao i potrebu za privlačenjem mlađih korisnika aplikacijama kao što je Snapchat. Ponovio je okosnicu strategije Universal Windows Platform: stvori moment oko sveprisutnih aplikacija tako što ćeš iskoristiti sveprisutnost osobnih računala s Windowsima.


Rekao je kako će i dalje agresivno korisnicima nuditi nadogradnju na Windows 10 te kako smatra da način na koji to rade (primjerice, dijaloška kućica 'Get Windows 10' nema jasan i očit način kako odbiti nadogradnju) nije problematičan zato što se 'osjećaju odgovornima da ljude pridobiju na prijelaz na bolje mjesto'. 'Teško je nagnati bilo koga na novi model bez da razljutite ponekog', pojasnio je.

Na pitanja vezana uz sigurnosne probleme i nekompatibilnosti uređaja s prethodnim izdanjima Windowsa uzvratio je šalom, rekavši kako korisnici mogu ostati na Windowsima 7 'na vlastiti rizik'. Microsoft, pojasnio je Capossela, želi da nadogradnje osobnih računala za Windows tretiramo na isti način na koji preuzimamo novi softver za mobilne uređaje.

Govoreći o poslovnim servisima u računarnom oblaku, Capossela je rekao kako je to trenutno 'utrka za dva konja', u kojoj Amazon prednjači, dok Microsoft čvrsto drži drugu poziciju. Google nema dovoljno iskustva kako bi se nosio s dizajnerskim i logističkim zahtjevima te vrste poslovanja.

Više:Neowin