RAT PROTIV VIRUSA IZNUTRA

Novi lijekovi najavljuju kraj prehladama

02.11.2010 u 19:26

Bionic
Reading

Britanski stručnjaci otkrili su neke ključne mehanizme u djelovanju antitijela koji bi trebali omogućiti stvaranje nove generacije lijekova protiv virusnih bolesti kao što je prehlada

Dosad se vjerovalo da antitijela mogu blokirati ili uništiti viruse samo izvan stanica. Međutim, istraživanje Medical Research Councila pokazalo je da ona mogu ući u stanice kako bi se ondje borila s virusima.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu PNAS, otkriće bi trebalo biti temelj za pronalaženje novih antivirusnih lijekova, no stručnjaci s Cambridgea ističu da će na njihovom stvaranju trebati raditi godinama te da možda neće djelovati na sva virusna oboljenja.

Neki lijekovi protiv virusa, poput onih koji blokiraju HIV, već se masovno koriste, ali virusi su i dan danas najveći ubojice ljudi. Svake godine odnose dvostruko više života nego rak, a borba protiv njih izuzetno je teška.

Studija dr. Lea Jamesa i njegova tima promijenila je shvaćanje otpornosti na virusna oboljenja kao što su prehlada, želučane viroze i gastroenteritis. Ona je pokazala da antitijela mogu ući u stanice i u njima pomoću proteina TRIM21 pokrenuti imunološku reakciju. Taj protein odvlači virus u sustav za odvodnju kojim se stanica rješava nepoželjnih tvari. Proces se odvija vrlo brzo, prije nego što veći broj virusa uspije ući u stanice. Povećanje razina proteina TRIM21 u stanicama dodatno potiče učinkovitost procesa, što znači da bi mogao imati važnu ulogu u budućim antivirusnim lijekovima.

'Liječnici imaju cijelo obilje antibiotika za borbu protiv bakterija, međutim lijekova protiv virusa je vrlo malo', rekao je dr. James. 'Iako je ovo rana faza, a ne znamo ni izbacuju li se svi virusi ovim mehanizmom, drago nam je što će naše otkriće otvoriti više mogućnosti za razvoj novih antivirusnih lijekova.'