BUDUĆNOST MOBILNE TELEFONIJE

Nokia Siemens i HT pokazali mogućnosti LTE-a

16.09.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Nakon tvrtke Huawei, red je došao i na tvrtku Nokia Siemens Networks koja nam je u suradnji s HT-om prikazala mogućnosti tehnologije Long Term Evolution (LTE) koja omogućuje brz prijenos podataka u mobilnoj mreži

Na demonstraciji tehnologije LTE, održanoj u prostoru T-Mobilea u Vukovarskoj, Siemens Nokia Networks prikazao je što LTE može učiniti za krajnjeg korisnika. Prijenos video streama visoke kvalitete (čak četiri istovremeno), igranje igara u stvarnom vremenu preko mobilne mreže i prikaz 3D videa funkcionirali su besprijekorno.

Za demonstraciju svih mogućnosti ove tehnologije, ljudi iz Nokia Siemens Networksa donijeli su čak dvije bazne stanice pokazavši da se uređaj može prebacivati s jedne na drugu bez pada brzine prometa, koji doseže i 173 Mbps za downlink i 58 Mbps za uplink.

Sa strane operatera, LTE je zanimljiv, jer nudi najučinkovitije iskorištavanje frekvencijskog spektra, a jedna od njegovih najvećih prednosti jest to što će doprinijeti širenju brzog internetskog pristupa u do danas izolirana ruralna područja.

Iz NSN-a su naglasili da imaju 17 poslovnih ugovora i više od 25 dogovorenih testiranja LTE-a; također, u srpnju ove godine Nokia Siemens Networks i Nokia zajedno su izvršili prvi LTE podatkovni poziv preko tržišno dostupne opreme Nokia Siemens Networksa u frekvencijskom pojasu od 800 MHz, poznatom kao digitalna dividenda.

Konkretno, NSN i HT planiraju početi s testiranjem LTE tehnologije u Hrvatskoj početkom 2011. godine.