ERA NANOMATERIJALA

Nobela za fiziku dobili izumitelji grafena

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 05.10.2010 14:41
  • Objavljeno 05.10.2010 u 12:42
Jedan od dvojice ruskih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2010.

Jedan od dvojice ruskih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2010.

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine dobila su dvojica ruskih znanstvenika za svoje prijelomne eksperimente s dvodimenzionalnim materijalom grafenom

Andre Geim, Konstantin Novoselov i njihov tim sa Sveučilišta Manchester u Velikoj Britaniji otkrili su grafen koji se sastoji od šesterokutne mreže atoma ugljika kakav se nalazi u grafitu olovke, međutim ima fundamentalno drugačija svojstva od trodimenzionalnog materijala, djelomično i zbog toga što je savitljiv. Alotropska modifikacija ugljika - grafen - najjači je poznati materijal, no ima i druga vrijedna svojstva, od kojih je najvažnije električna vodljivost.

'Nisam očekivao da ćemo dobiti Nobelovu nagradu ove godine, jer sam mislio da će 2010. biti godina astrofizike', komentirao je vijest telefonom Geim.

'Otkriće dvodimenzionalnih materijala omogućit će znanstvenicima pristup materijalima svih dimenzionalnosti, uključujući i nula-dimenzionalnim (kvantnim točkama, atomima) i jednodimenzionalnim (nanožicama, ugljikovim nanocijevima)', objavila je kompanija Graphene Industries koja je surađivala s Geimom na istraživanjima.

Geim kaže da je nemoguće opisati sve eventualne primjene njegovog izuma.

'Zamislite da je netko otkrio zadivljujuća svojstva polimera prije 100 godina, kada se još nije moglo znati što bi se sve s njima moglo napraviti – možete samo nagađati o cijelom nizu primjena. Nadam se da će grafen i drugi dvodimenzionalni kristali promijeniti svakodnevni život kao što je to svojevremeno učinila plastika', rekao je Geim.

Jednu od mogućih primjena grafena u analizi velikih molekula poput DNA nedavno je otkrio tim na čelu s hrvatskim znanstvenikom dr. Slavenom Garajem

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi