digidogs

Njujorška policija ima novog člana: Robotski psi u borbi protiv kriminala?

15.08.2023 u 21:07

Bionic
Reading

Između gužve vozila NYPD-a (Policijska uprava New Yorka) koja su blokirala raskrižje, Njujorčani su ljetos na ulicama grada svjedočili novaku NYPD-a koji je plijenio pažnju: robotski pas zvan Digidog, opremljen nizom visokotehnoloških dodataka

Nedavno je NYPD (Policijska uprava New Yorka) povukao 750.000 dolara za kupnju dva Digidoga, za koje policijski dužnosnici kažu da će biti idealni za talačke situacije ili ulazak u radioaktivna ili kemijski opasna područja koja bi bila preopasna za ljude.

Digidog je ranije sudjlovao u rješavanju najmanje dva sukoba i, u jednom slučaju, korišten je za dostavu hrane taocima. U travnju ove godine, vatrogasci su poslali posebnog Digidoga u potragu za preživjelima na srušenoj zgradi u donjem dijelu Manhattana, piše Politico.

Je li to nova faza koja najavljuje ulazak u futurističku eru visokotehnoloških policijskih alata? Upravo ti alati pokrenuli nova pitanja o ravnoteži između privatnosti i javne sigurnosti. Napredak u umjetnoj inteligenciji, nadzoru i robotici stavljaju stvari nekadašnje 'znanstvene fantastike' u ruke sve većeg broja gradova. Zagovornici privatnosti su zabrinuti.

'Sve više odjela koristi više alata koji mogu prikupiti još više podataka za manje novca', rekao je Albert Fox Cahn, voditelj nadzorne skupine Surveillance Technology Oversight Project sa sjedištem u New Yorku. 'Užasnut sam idejom da ćemo početi vidjeti desetljeća rada na prikupljanju golemih baza podataka o javnosti u kombinaciji sa sve invazivnijim modelima umjetne inteligencije kako bismo pokušali odrediti tko je i tko nije prijetnja', ustvrdio je.

Najavili nove robote

Najnovija gradska kupnja robota dio je šireg nastojanja gradonačelnika Erica Adamsa, umirovljenog policijskog kapetana, da se visokotehnološki policijski alati ugrade u arsenal NYPD-a, bez obzira na izvor financiranja.

Nakon što je preuzeo dužnost, gradonačelnik je hvalio novu tehnologiju koja može skenirati oružje u gomili ili u školama i obećao da će odjel povećati upotrebu prepoznavanja lica i drugih vrsta nadzora. Ranije ovog mjeseca, kada je predsjednik Izraela posjetio zapovjedni centar NYPD-a, policijski dužnosnici rekli su mu da odjel ima pristup 60.000 kamera, koje namjenski tim koristi za praćenje osumnjičenika putem video prijenosa po gradu.

A ovog mjeseca izvješće New York Posta navodi da je njujorška policija nedavno kupila nove dronove i istražuje ideju da ih pošalje na lokaciju događaja prije hitne pomoći i pošalje poruke javnosti.

Na brifingu za novinare na Times Squareu u travnju, kada je Adams predstavio Digidogs, najavio je i druga dva komada nove tehnologije: autonomnog robota nalik droidu iz Ratova zvijezda koji će patrolirati Times Squareom i uređaj za praćenje koji može aktivirati policajac kod automobila u bijegu, kako bi izbjegao brzu potjeru. Oba su kupljena sredstvima iz gradskog proračuna, navodi NYPD.

'U potrazi smo za tehnologijom koja bi osigurala da ovaj grad bude siguran za Njujorčane, posjetitelje i sve koji obitavaju u gradu', rekao je gradonačelnik. 'Ovo je početak uvođenja niz noviteta kako bismo pokazali da se javna sigurnost transformirala', najavio je.

Policijski stručnjaci veličaju tehnologiju u nastajanju kao način da se osigura da policija riješi više zločina brzinom i preciznošću, dijelom automatiziranjem dokaza koji su prethodno prikupljeni u manje pouzdanim okolnostima.

Premda priznaju da tehnologija ponekad može biti koristan alat u borbi protiv kriminala, zagovornici privatnosti ipak su zabrinuti zbog nedostatka etičkih zaštitnih ograda za policijske uprave koje koriste robote, prepoznavanje lica i sve šire lokalne mreže nadzora.

Na kraju priopćenja za tisak u kojem se najavljuje kupnja Digidoga, njujorška policija pokušala je ublažiti zabrinutost koja je mračno ukazivala na ovu novu eru. 'Prema protokolima NYPD-a, policajci nikada neće opremiti robota za nošenje oružja i nikada ga neće koristiti za nadzor bilo koje vrste', napisalo je odjeljenje. Ispostavilo se da je to odricanje od odgovornosti.

Tvrtke poput Ghost Roboticsa već su pričvrstile snajperske puške na četveronožne robote. A u studenom je zakonodavno tijelo San Francisca izglasalo da se robotima za provođenje zakona daju ovlasti za korištenje smrtonosne sile. Prijedlog, koji bi policiji omogućio postavljanje eksploziva na automate u ograničenim okolnostima, poništen je nakon negodovanja javnosti. No, zakonodavac je ostavio otvorena vrata za ponovno razmatranje inicijative u budućnosti.

Čini se i da neke tehnologije imaju predrasude ugrađene u svoje temelje, s ozbiljnim implikacijama na neke zajednice. Prepoznavanje lica, na primjer, pokazalo se podložnijim lažnim identifikacijama kada je subjekt crnac. A goleme količine biometrijskih podataka, zajedno s čitačima registarskih pločica koji mogu odrediti lokaciju određenog vozila, stvaraju mogućnost širokog nadzora građana.

Još prošle godine, policija države New York koristila je platformu za praćenje društvenih medija koja ima za cilj identificirati potencijalne kriminalce prema njihovoj internetskoj aktivnosti, u onome što je poznato kao 'policijski rad s predviđanjem'.

'U našoj zemlji, policija vas ne bi trebala gledati preko ramena, doslovno ili figurativno, osim ako nema individualnu sumnju da ste umiješani u nedjelo', rekao je Jay Stanley iz Američke unije za građanske slobode. 'Ne mogu samo promatrati sve cijelo vrijeme u slučaju da počinite zločin', dodao je.

Uz nove brige koje dolaze sa svakim tehnološkim napretkom, novac kojim se jamče neki od ovih proizvoda također je pod sve većim nadzorom.