PRETEKLI AMERIKANCE

Nijemci priznali bitcoin, spremaju porez

19.08.2013 u 21:18

Bionic
Reading

Prihvatili su ga kao 'privatni novac', pa planiraju uvesti porez na kapitalnu dobit na transakcije obavljene u toj virtualnoj valuti

Njemačko Ministarstvo financija odredilo je kako je bitcoin obračunska jedinica, što znači da ga se može koristiti za 'stvaranje novca', piše Telegraph

Kao i kod dionica ili udjela u vlasništvu, bilo koja zarada ostvarena bitcoinima bit će oporezovana po stopi od 25 posto, kolika je za namijenjena za kapitalnu dobit u toj zemlji, prenosi britanski list pisanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga

To neće biti jednostavno za provesti, jer se bitcoinima trguje anonimno, pa ih se ne može pratiti.

U lipnju su američki poreznici objavili kako razmatraju korištenje virtualnih valuta poput bitcoina, ne bi li porezom zahvatili i one koji ih koriste kako bi izbjegli njegovo plaćanje.

U ne tako dalekoj budućnosti bi, dakle, porezni obveznici mogli biti prisiljeni otkriti poreznicima koriste li račune na PayPalu za virtualne transfere novca.

Prošlog je mjeseca Tajland postao prvom zemljom koja je zabranila korištenje bitcoina, nakon što je središnja banka odredila kako oni nisu valuta i stavila ih izvan zakona za sve transakcije.

Bitcoin je svijet ugledao 2009. godine u osvit globalne financijske krize. Stvara se korištenjem složenog računalnog izvornog koda. Krenuo je kao nišno sredstvo plaćanja, koje je osmislio javnosti još nepoznat programer.

Sad se za njih može dobiti dosta toga. Procjenjuje se kako ih cirkulira u protuvrijednosti jedne milijarde američkih dolara (oko šest milijardi kuna).