UMJETNOST PREŽIVLJAVANJA

Nije šala - ova stijena u sebi ima ruter pogonjen toplinom

11.04.2016 u 07:22

Bionic
Reading

Muzej na otvorenom Springhorn Hof u Njemačkoj krasi jedan neobičan 'strateški smješten dodatak'. Riječ je o stijeni 'Keepalive' od tone i pol, a u koju je umjetnik Aram Bartholl smjestio Wi-Fi ruter. On se pak aktivira kada se ispod stijene zapali vatra, a povezivanjem mobilnog uređaja na mrežu korisnik može vidjeti brojne upute za preživljavanje 'u modernoj divljini'

Mreža se vrti na Pirateboxu, komadu softvera koji stvara 'offline bežične mreže', a pristup sadržaju je moguć zahvaljujući činjenici da je uz ruter u stijeni smješten i spojen USB memorijski štapić s potrebnim podacima.

Posjetitelje se ohrabruje da zapale vatru kraj stijene te da otkriju brojne .pdf dokumente koji pružaju uvid u vodiče za preživljavanje - i to ne samo u divljini. Neki od naslova su 'Do it Yourself Divorce Guide', 'Drone Survival Guide', 'Steampunk Guide to Sex'. Neke od bizarnijih naslova sasvim sigurno su 'u stijenu' postavili posjetitelji, no umjetnik zaslužan za Keepalive instalaciju ne zamjera takvo što.


'Nije posrijedi tek lakoća pristupa podacima. Tu je jedna cijela distopijska ideja - hoćemo li trebati nešto ovakvo u budućnosti? Hoće li netko ovo pronaći za stotinu godina, hoće li spoznati kako aktivirati stvar za pristup podacima?', rekao je umjetnik za medije.