OBAVIJEN VELOM TAJNI

Niče 'grad budućnosti': Tech milijarderi u tajni projekt uložili 800 milijuna dolara

28.08.2023 u 18:52

Bionic
Reading

Flannery Associates, tajanstvena tvrtka koja je za 800 milijuna dolara kupila poljoprivredno zemljište oko zračne baze Travis, ima potporu tehnoloških milijardera iz Silicijske doline. Tvrtka posljednje četiri godine kupuje parcelu za parcelom u okrugu Solano na sjeveru Kalifornije u, kako se čini, pokušaju izgradnje pametnog i zelenog grada budućnosti s 'desecima tisuća novih domova'

New York Times izvijestio je da su među ulagačima neka od najpoznatijih imena Silicijske doline, od Marca Andreessena do Laurene Powell Jobs, udovice Stevea Jobsa, te među ostalima Michael Moritz iz Sequoia Capitala, suosnivač LinkedIna Reid Hoffman, Patrick i John Collison, brat i sestra suosnivači tvrtke za tehnologiju plaćanja Stripe, te ostali kojima je ta ideja zagolicala maštu. Nije poznato koliko je tko uložio.

Tvrtka Flannery Associates potrošila je, dakle, 800 milijuna dolara za kupnju tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u okrugu Solano, 100 kilometara od San Francisca, pokazuju sudski dokumenti do kojih je došao Insider.

Wall Street Journal izvijestio je da je Flannery kupio oko 52.000 hektara poljoprivrednog zemljišta oko baze američkih zračnih snaga Travis od 2018. 'Dakle sada je cijela baza okružena. Nema dijela koji Flannery nije dotaknuo', rekla je Catherine Moy, gradonačelnica Fairfielda, za ABC 7 News.

Malo se zna o Flannery Associatesu ili o konkretnim planovima tvrtke. Prema Timesu, vodi je Jan Sramek, 36-godišnji bivši trgovac dionicama u Goldman Sachsu. Godine 2017. Flannery Associates iznio je ideju da se zemljište okruga Solano pretvori u pametni grad budućnosti koji se napaja čistom energijom iz obnovljivih izvora, s urbanim sadržajima i javnim prijevozom, a u kojem bi živjeli deseci tisuća stanovnika, izvijestio je The Times.

'Uzmite komadić smeđih brežuljaka podijeljenih dvotračnom cestom između farmi i predgrađa, a zatim ga pretvorite u grad s desecima tisuća stanovnika, čistom energijom, javnim prijevozom i urbanim životom', rečeno je u predstavljanju grada.

'Ponosni smo što smo partneri u projektu koji ima cilj omogućiti pristup dobro plaćenim poslovima, pristupačnom stanovanju, čistoj energiji, održivoj infrastrukturi, otvorenom prostoru i zdravom okolišu stanovnicima okruga Solano', rekao je Brian Brokaw, glasnogovornik Flanneryja, te dodao: 'Uzbuđeni smo što ćemo početi raditi sa stanovnicima i izabranim dužnosnicima, a sastanci će započeti početkom sljedećeg tjedna.'

U Kaliforniji se Flannery nalazi pod pomnim nadzorom nakon četverogodišnjeg pohoda u kojem je grabio parcelu za parcelom poljoprivrednog zemljišta, često po cijenama iznad tržišnih. Ranije ove godine lokalni mediji su primijetili da je kompanija stekla ukupno 52.000 hektara, što je čini najvećim pojedinačnim zemljoposjednikom u okrugu Solano.

Flannery je izazvao daljnju pozornost u svibnju, kada je podnio tužbu protiv grupe lokalnih zemljoposjednika, optuživši ih da su se urotili protiv tvrtke kako bi napuhali cijene svog zemljišta.

U tužbi se navodi da je Flannery preplatio zemljište te da su neki od vlasnika platili između 470 i 2800 dolara po hektaru za svoja imanja, ali nisu bili zadovoljni kada im je ponuđeno 15.000 dolara po hektaru. Umjesto toga, 'suprotstavili su se Flanneryjevim ponudama zahtijevajući još veće isplate', stoji u tužbi.