Snimio Hubble

Nestvarni prizori: Pogledajte kako galaktičko jato proždire spiralnu galaksiju

31.01.2019 u 16:05

Bionic
Reading

NASA-in teleskop Hubble uhvatio je spektakularan prizor koji se događao 330 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje: galaktičko jato Coma dok proždire spiralnu galaksiju koja u trenucima smrti ispušta plinovite ostatke u svemir.

Dugi, tanak mlaz prašine i plina protegao se iz središta galaksije poput rastopljene karamele i otputovao kroz svemir. Kad spiralna galaksija D100 izgubi sav svoj plin, postat će mrtva relikvija, lišena materijala za stvaranje novih zvijezda.

'Ovo je ekstreman primjer čestih zbivanja u masovnim skupinama galaksija, unutar kojih vrlo često zdrava, spiralna galaksija puna mladih zvijezda postaje crvena i mrtva galaksija, objasnio je astrofizičar William Cramer sa Sveučilišta Yale, voditelj tima koji proučava podatke s teleskopa Hubble.

Tijekom procesa prerane smrti galaksija zbog utjecaja gravitacije pada prema gustom središtu masivne skupine galaksija koje se roje unutar nje kao košnica puna pčela. Tijekom poniranja galaksija prolazi kroz međugalaktički materijal, poput čamca koji plovi kroz vodu.

  • +9
NASA je objavila fotografije o posljedicama koje ostavljamo na Zemlju Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

Taj materijal potiskuje plin i prašinu iz galaksije, a kada galaksija izgubi plin potreban za stvaranje novih zvijezda, ona umire.

Galaksija D100 ušla je u ovaj proces gubljenja plina prije otprilike 300 milijuna godina.

Mnoge galaksije unutar masivne skupine Coma prolaze kroz ovaj proces gubitka plina. No spiralna galaksija D100 jedinstvena je na nekoliko različitih načina.

Njezin dugi, tanak rep, mješavina prašine i vodika u plinovitom stanju, proteže se gotovo 200.000 svjetlosnih godina i dvostruko je duži od od promjera Mliječne staze. Istovremeno je izuzetno uzak za svemirske proporcije, tek 7000 svjetlosnih godina.

Ispod umiruće galaksije D100 nalazi se i galaksija D99. Ona je život započela kao spiralna galaksija. Bez plina je ostala prije više od 500 milijuna godina i sada je mrtav ostatak galaksije.

'I D100 će za nekoliko stotina milijuna godina izgledati kao D99', objasnio je astrofizičar Jeffrey Kenney.