CERTIFIKAT P3 BEST IN TEST

Neovisno istraživanje potvrdilo: Hrvatski Telekom ima najbolju mrežu u Hrvatskoj

27.11.2017 u 11:58

Bionic
Reading

HT-ova mreža u testiranju provedenom od 28. rujna do 7. listopada diljem Hrvatske prikupila je 918 od mogućih 1000 bodova, značajno više od neposredne konkurencije

Hrvatski Telekom ima najbolju mobilnu podatkovnu i govornu uslugu među svim mrežama u Hrvatskoj, potvrdio je to test kompanije P3 Communications koja je HT-u dodijelila certifikat P3 Best in Test, međunarodno priznat dokaz kvalitete mreže.

Kako je otkriveno na predstavljanju The Power of Network održanom u zagrebačkom hotelu Esplanade, HT-ova mreža u testiranju provedenom od 28. rujna do 7. listopada u osam velikih hrvatskih gradova i 19 naselja te na cestama koje ih povezuju prikupila je 918 od mogućih 1000 bodova, značajno više od neposredne konkurencije.

  • +2
The power of network Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ovo je ujedno najbolji rezultat u povijesti P3 mjerenja u Hrvatskoj, čime je HT pokazao da ima najbolju mobilnu uslugu u Hrvatskoj, odnosno da pruža najbolje korisničko iskustvo.

Usporedba s vodećima u Europi

'Hrvatski Telekom je u 2017. za 178 milijuna kuna, odnosno 18 posto, povećao ulaganja u infrastrukturu i tehnologiju. Upravo su P3 rezultati dokaz visoke kvalitete usluge koju hrvatski korisnici već danas imaju zbog toga. Također, izvrsnost HT-ove mreže je vidljiva i u usporedbi s vodećim europskim tržištima, posebice u segmentu pristupa internetskim uslugama. Nastavljamo sa snažnim ulaganjem i razvojem svih segmenata tehnologije: agregacijske IP jezgrene mreže, pristupne mreže, servisne platforme i IT sustava te na taj način pripremamo Hrvatsku za novi val tehnoloških promjena', istaknuo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Videoprilog s prezentacije Autor: HT

A ŠTO PODRAZUMIJEVA CERTIFIKAT P3?

Certifikati koje dodjeljuje P3 široko su prihvaćeni kao nepristrani i reprezentativni rezultati testiranja mobilnih mreža zbog toga što se temelje na realnoj usporedbi svih konkurenata na pojedinom tržištu. P3 Communications testirao je mreže u 65 zemalja na pet kontinenata. Test nosi maksimalnih 1000 bodova, od čega se 400 odnosi na govornu, a 600 bodova na podatkovnu uslugu. Testiranja se obavljaju u različitim uvjetima: u gradovima i manjim naseljima, na autocestama...

'Ono što je Oscar u filmskoj industriji, a Emmy u glazbenoj - to je certifikat P3 u svijetu telekoma. Hrvatski Telekom ima najbolje rezultate u obje kategorije - kvaliteti podatkovne, ali i govorne usluge', naglasio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma te glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

To znači da je pretraživanje mobilnog interneta najbrže preko mreže HT-a, koja ima najbrži prijenos podataka, kao i top performanse u Europi što se tiče videoreprodukcije.

  • +20
Hrvatski Telekom na Job Fairu u svibnju 2017. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Jedini VoLTE u Hrvatskoj

Što se govorne usluge tiče, Hrvatski Telekom je prvi na tržištu 4G govora, što podrazumijeva i kraće vrijeme uspostave poziva i 20-50 posto bržu uspostavu u odnosu na druge, kao i 16 posto višu kvalitetu zvuka.

Također, HT ima najbolju podatkovnu mrežu u Europi s 577 bodova u Hrvatskoj od mogućih 600, što je unapređenje za više od sto bodova u posljednje dvije godine.

'Zadatak HT-a je da omogućimo ljudima da koriste sve napredne tehnologije koje postoje, kao i da ulažemo kako bi to mogla raditi i naša djeca. HT već danas radi na uslugama koje su izuzetno napredne, poput projekata Smart City', istaknuo je Tomašković.

Pilot-projekt u Karlovcu

Kako je rečeno, Hrvatski Telekom danas nudi najveće brzine mobilne mreže, do 350 Mbit/s, dok u Karlovcu započinje pilot-projekt kojim će korisnicima biti omogućen download do 550 Mbit/s.

  • +5
HT predstavio rezultate istraživanja kvalitete mobilnih mreža u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Riječ je o prvoj komercijalnoj primjeni tehnologije višestrukih antenskih sustava koja predstavlja temelj 5G mreža. Također, povećavaju se brzine i širi se pokrivenost fiksnim širokopojasnim internetom. Do kraja godine pristupnim brzinama većim od 30 Mbit/s bit će pokriveno 876 tisuća, odnosno 58 posto ukupnog broja kućanstava u Hrvatskoj.

Optički pristup internetu bit će omogućen za 378 tisuća, odnosno za 25 posto kućanstava. Sve to upućuje kako će na valu kontinuiranih investicijskih ciklusa HT grupa samostalno ispuniti 70 posto ciljeva Digitalne agende 2020 za Hrvatsku.