IZNIMKA ZA SAD

Nema tužbi za hakiranje auta, mobitela i starih igara

30.10.2015 u 09:34

Bionic
Reading

Zajednica boraca za digitalna prava ostvarila je veliku pobjedu - odluku koja kaže kako je legalno 'prčkati' po motoru, mobitelu i bilo kojoj tehnologiju koju ste kupili. Na žalost, ima ograničen rok trajanja

Svake tri godine šef američke Kongresne knjižnice prima zahtjeve javnosti za iznimke od zakonskih odredbi temeljem kojih bi vas mogli strpati u zatvor polomite li digitalnu bravu, čak i ako to učinite na uređaju kojeg ste kupili ili ako provaljujete zbog zakonski valjanih razloga.

Zadnjih godinu dana više skupina, među kojima je fondacija Electronic Frontier, lobiranjem i javnim pritiskom nastoje ishoditi odluku koja bi vlasnike uređaja s ugrađenim računalima izjednačila s vlasnicima bilo kojih drugih uređaja po tome što mogu raditi s njima nakon što ih kupe. Odnosno, omogućiti im njihovo otvaranje, izmjenu i poboljšanje u skladu sa zakonima.

Odluka o iznimkama je napokon stigla. I to ne jedna, već više njih. No, krenimo redom.


Prije no što je Kongresna knjižnica donijela odluku o izuzecima od primjene zakona koji regulira digitalna autorska prava (Digital Millennium Copyright Act, DMCA) proizvođači automobila - među kojima je najglasniji bio General Motors - nastojali su onemogućiti kupce njihovih vozila u promjeni softvera ugrađenog u njih. Pozivali su se upravo na DMCA, točnije na odredbe koje su branile otključavanje pristupa mehanizmima upravljanja u softveru.

U GM-u su tvrdili kako bi iznimka mogla stvoriti sigurnosne probleme, kao i omogućiti kršenje zakonskih odredbi osmišljenih kako bi regulirali moderna vozila, a koji između ostalog pokrivaju emisije štetnih plinova, potrošnju goriva i sigurnost vozila. Iz proizvođača poljoprivredne mehanizacije Johna Deera stigle su tvrdnje kako bi iznimke mogle vozačima omogućiti konzumiranje piratizirane glazbe, filmova i audio knjiga u traktorima i drugim vozilima

Pobornici iznimki kontrirali su tvrdnjama kako pristup računalnom kodu u vozilima mora biti omogućen kako bi bili otkriveni potencijalni sigurnosni propusti, ali i kako bi oni koji su platili za proizvod trebali biti u mogućnosti promijeniti ga kako god žele.


Pomoglo im je to što su se tijekom godine pojavili brojni problemi vezani uz sigurnost vozila, uključujući hakersko preuzimanje na daljinu te upade u sustave za nadzor i održavanje. Skandal oko Volkswagena također je vjerojatno imao utjecaja, kao i mjeseci prosvjedovanja fondacije Electric Frontier, zajednice istraživača na području računalne sigurnosti i niza drugih aktivista.

Iznimka neće stupiti na snagu još godinu dana, vrijedit će tri godine, a postoje i ograničenja onoga što možete napraviti. Primjerice, ne smijete modificirati računalne programe primarno dizajnirane za kontrolu telematskih sustava ili sustava za zabavu u vozilu.

Istraživači će smjeti testirati njihovu propusnost, iako odredbe drugih zakona (među kojima se ističe Computer Fraud and Abuse Act) im i dalje vise nad glavom poput Damoklovog mača.

Također je obnovljena i iznimka koja omogućuje jailbreaking iPhonea i drugih mobilnih uređaja (uključujući i tablet računala te uređaje iz kategorije nosivog računalstva), dok je druga odluka otvorila mogućnost modificiranja računalnih igara kako bi ih bilo moguće nastaviti igrati i nakon što ih proizvođač prestane podržavati.

Više:Forbes