NOVO ISTRAŽIVANJE

Nekim planetima mogli bi vladati inteligentni gmazovi

13.04.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Prema jednom novom znanstvenom istraživanju, na drugim planetima u svemiru mogle bi vladati napredne verzije T. Rexa i drugih dinosaura inteligentne poput ljudi

U svojem izvješću ugledni znanstvenik dr. Ronald Breslow zapravo se prvenstveno bavi pitanjem zašto su aminokiseline, građevni blokovi života na Zemlji, šećeri i genetički materijali DNA i RNA gotovo isključivo jedne orijentacije. U prirodi postoje dvije moguće orijentacije molekula – lijeva i desna - koje su zrcalne slike jedna druge baš kao lijeva i desna ruka. Ova pojava zove se kiralnost. Da bi nastao život, proteini su morali sadržavati samo jedan kiralni oblik aminokiselina – desni ili lijevi. Osim nekoliko bakterija, svi oblici života na Zemlji izgrađeni su od lijevih aminokiselina. S druge strane, šećeri su gotovo isključivo desni. Kako je nastala ova 'homokiralnost'?

Breslow u svojem radu tvrdi da postoje dokazi da su takve lijeve aminokiseline prije četiri milijarde godina na Zemlju donijeli meteoriti te objašnjava kako je to moglo potaknuti stvaranje desne orijentacije šećera u DNA.

'Ovo istraživanje navodi nas na zaključak da bi negdje drugdje u svemiru mogli postojati životni oblici utemeljeni na desnim aminokiselinama i lijevim šećerima. Oni bi lako mogli biti napredne verzije dinosaura ako sisavci nisu bili te sreće da su udari asteroida istrijebili gmazove kao kod nas na Zemlji. Bolje nam je da nikada ne naletimo na njih', napisao je Breslow.

Novo istraživanje, naravno, ni na koji način ne potvrđuje smiješne ideje teoretičara zavjere Davida Ickea prema kojima Zemljom vladaju vanzemaljske rase reptila iz zvjezdanog sustava Draconis. Icke smatra da se njihova vladavina na našem planetu kanalizira kroz svjetske čelnike koji su potomci vanzemaljskih guštera kao što su George W. Bush i kraljica Elizabeta. Iako je ova ideja jedna od besmislenijih teorija zavjere, s vremenom je našla svoje mjesto na listi 10 najpopularnijih i ima svoju sljedbu u 47 zemalja. Ickeova predavanja redovno slušaju na tisuće ljudi, a njegov nedavni posjet Lijepoj Našoj pokazao je da ni Hrvati nisu iznimke.