UZBUNA IZ MINISTARSTVA

Neki slovenski proizvodi u RH opasni po srce i mozak!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.08.2012 13:03
  • Objavljeno 29.08.2012 u 13:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ministarstvo poljoprivrede javilo je danas da se s tržišta povlače neki slovenski proizvodi, dodaci hrani koji su preko interneta prodavani u Hrvatskoj, a sadrže potencijalno štetan dimetilamilamin koji može povećati krvni tlak, a time i rizik od infarkta miokarda ili moždanog udara

Ministarstvo ističe da, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), obavještava potrošače o opozivu sljedećih proizvoda: Jack3d (različitih okusa), dodatak prehrani, proizvođača UPSlabs. i Lipo-6 Black, dodatak prehrani, proizvođača Nutrex Research Inc.

Putem RASFF sustava zaprimljene su obavijesti iz EU RASFF o povlačenju i opozivu proizvoda s tržišta EU zbog nalaza nedopuštene tvari 1,3 dimetilamilamin (DMAA). Opasnost je utvrđena službenom kontrolom proizvoda na tržištu Europske unije.

Tvrtke ROLNet d.o.o., Ponos Invest d.o.o., MNI. d.o.o. i T.H.E. d.o.o. iz Slovenije prodavale su proizvode putem internetske prodaje, a utvrđeno je da je određena količina prodana i potrošačima iz Republike Hrvatske. Obje tvrtke su o opozivu proizvoda obavijestile krajnje potrošače putem e-maila.

1,3-dimetilamilamin (DMAA) ili metil heksanamin organski je spoj, jednostavan alifatski amin koji se koristi za smanjenje otoka sluznice nosa kao i za tretman hipertrofičnih ili hiperplastičnih tkiva u ustima. U prirodi je sastavni dio ulja biljke geranijum (Pelargonium graveolens). Na tržištu se DMAA može naći pod različitim imenima u dodacima prehrani koji se prvenstveno koriste u svrhu povećanja učinkovitosti intenzivnog treninga te za mršavljenje.

Ovisno o primijenjenoj dozi, DMAA može dovesti do akutnog, privremenog povećanja krvnog tlaka kod ljudi. Postoje i indikacije da kontinuirana upotreba DMAA u kombinaciji s kofeinom može dovesti do kroničnog povećanja krvnog tlaka. Izraženiji porast krvnog tlaka može ubrzati rad srca u tolikoj mjeri da se javljaju nepoželjni kardiovaskularni učinci kao što su otežano disanje, stezanje u prsima ili čak infarkt miokarda. Značajno akutno povećanje krvnog tlaka može povećati rizik od moždanog udara. Posebno su izložene osobe koje već imaju određene zdravstvene tegobe, kao npr. moždane aneurizme (lokalno širenje krvnih žila u mozgu). Navedeni spoj može imati i psihoaktivne učinke.

Iako djelovanje 1,3 dimetilamilamina (DMAA) na zdravlje ljudi nije dovoljno istraženo, postoje određene znanstvene spoznaje o njegovim štetnim učincima. Stoga se prema članku 7. i 14. Zakona o hrani (NN 46/07, 84/08, 55/11) može smatrati rizičnim za potrošačke skupine koje koriste takve dodatke prehrani, posebice one skupine koje već imaju određene zdravstvene tegobe, stoji u dopisu Ministarstva poljoprivrede.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi