SAD NAM JE LAKŠE

Neće nam rezati prste zbog novog iPhonea

16.09.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Iako su već godinama prisutni na laptopima, Apple bi iPhoneom 5s potvrdu identiteta otiskom prsta i biometrijsku sigurnost mogao učiniti sveprisutnom. No hoće li nam zbog toga stradati ne samo privatnost, već i dijelovi tijela?

Ima onih koje brine hoće li lopovi odsijecati prste vlasnicima kako bi dobili pristup ukradenom uređaju, hoće li vlasti koristiti pametne telefone za prikupljanje otisaka prstiju do kojih inače ne bi mogli lako doći te može li otisak biti pokupljen s neke površine i iskorišten za provaljivanje u iPhone.

Ako mislite da je odsijecanje prstiju preradikalan primjer, to se već dogodilo. Doduše, u Maleziji, s biometrijski osiguranim Mercedesom S, koji je ipak daleko skuplji. No vlasnik je svejedno ostao bez prsta kako bi lopovi mogli pokrenuti auto.

Biometrijski stručnjaci koje je kontaktirao Mashable tvrde kako su nam prsti sigurni. Senzori za očitavanje otiska prsta Touch ID, kakve koristi iPhone, koriste radiofrekvencijsko skeniranje kako bi očitali potkožne slojeve. Da bi to bilo moguće, vlasnik prsta mora biti živ, a prst još uvijek njegov integralni dio.

Naravno, to ne znači da lopovi neće jednostavno moći prisiliti žrtvu na povlačenje prsta preko senzora. Ali će bar ostati svi prsti na broju.