OPREZ

Ne nasjedajte, iza slatkog psa krije se online prevara

22.01.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Online prevare nisu neka posebna novost, a posebno su poznate one s nigerijskim prinčevima koji pak ne prezaju ni od izvlačenja novca od internetskih odredišta za spojeve. No jedna je stvar nova - korištenje fotografija slatkih psića kojima se vara u oglasima

Štene sibirskog haskija za svega 320 američkih dolara (oko 1.800 kuna) zvuči uistinu primamljivo, a na fotografije i oglas stranice dog.oodle.com 'pala je' devetnaestogodišnja Kellie Bohrer.

Psić, lako je za pogoditi, nije koštao tako malo. Agencija je tražila 1.600 američkih dolara za 'osiguranje', a nakon toga su slijedili i mailovi o različitim lokacijama psa i dodatnim troškovima (npr. cijepljenje), koji su već tada prerasli nekoliko tisuća dolara. Konačni je udarac bio zahtjev za još 4.500 američkih dolara jer se štene tobože nalazilo u karanteni.

Nažalost, tek tada, nakon bačenih tri tisuće dolara nesuđenoj je vlasnici bilo jasno da je riječ o online prevari.

Online prevara započela je lažiranim certifikatom i fotografijama štenca koje se pojavljuje u brojnim drugim prevarama diljem SAD-a.

Istražitelji napominju kako je u ovakvim slučajevima najbolje napraviti prijavu online, a po informacijama s CBS Denver se čini da prevaranti još nisu uhvaćeni.