HRPA LAŽNJAKA

Ne dajte se prevariti - oprezno s aplikacijama s Windows Storea

01.09.2014 u 19:09

Bionic
Reading

Nije neka tajna da Microsoft ima ozbiljnih problema s 'lažnjacima' u svojoj trgovini aplikacijama za OS Windows i Windows Phone. Lov na velike brojeve učinio je svoje, no uz nekoliko trikova se mogu izbjeći problemi - i gubitak novca

Microsoft tu i tamo očisti veliku količinu sadržaja (obično nakon što stvara eksplodira na blogovima i medijima) koji nije prikladan za Windows Store, no smeća itekako i dalje ima.

Kako bi se uspješno izbjeglo plaćanje 'lažnih' appova, najjednostavniji je savjet obratiti pažnju na to tko je developer određene aplikacije - a ne sam naziv. Oni koji zatrpavaju sadržaj smećem svoje ime ne mogu tek tako krivotvoriti, za razliku od hrpe aplikacija nazvanih YouTube, Twitter i slično.

Jednostavan primjer je app Amazon - u slučaju da je developer DeepakChopra Inc., šanse su da je riječ o lažnjaku. Naravno, uvijek je zgodno provjeriti i web-odredišta za neslužbene aplikacije - ponekad su izvrsno izvedene (poput različitih Twitter klijenata za Windows i Windows Phone).


Još jedan od trikova je provjeriti cijenu. Ako netko pokušava naplatiti app za sadržaj poput onog s YouTubea (jer Google nije izdao službenu aplikaciju u 'metro' izdanju), šanse su da korisnik može proći besplatno - s nekim drugim komadom servisa. Ista stvar vrijedi za Facebook, Twitter i hrpu drugih stvari. Opet - najvažnija je provjera, jednostavna pretraga online može učiniti čuda.

Iako su ponekad zgodna stvar, korisničke recenzije uvijek valja uzeti sa zrnom soli. Jasno, tu u pitanju nije samo Windows Store, već i druge trgovine aplikacijama. Neki appovi od korisnika traže recenziju odmah po prvom pokretanju pa se na to više nikad ne obaziru - sve i da je riječ o potpunom smeću. Recenzije aplikacija je nažalost vrlo lako lažirati, a u igru opet ulazi koja minuta analize prije preuzimanja na uređaj.

Kao i na platformi Android - valja provjeriti što koja aplikacija traži za svoj rad. Ako je u pitanju app za crtanje - šanse da mu treba pristup mikrofonu i telefonskim mogućnostima uređaja su male ili radije - nikakve. Već tu bi korisnik trebao postati vrlo oprezan prije instaliranja.

Na sličan način valja biti oprezan i sa 'sigurnosnim aplikacijama' u Windows Storeu. Sadržaja koji 'imitira' izvornike čitava je gomila, a izuzetak nije ni Microsoftova mobilna platforma. Ime Windows kod mnogih korisnika nažalost asocira na mogućnost zaraze virusima i sličnim materijalom - što je potpuno suvišno u slučaju Windows Phone platforme, dok za punokrvna Windows rješenja (računala i tableti) postoje stolne verzije softvera koji se brine o tome. Na Windows Store jednostavno treba zaboraviti u tom smislu.

Dok je Microsoft i dalje trom u uklanjanju problematičnog sadržaja, za sada ne postoje značajniji sigurnosni rizici pa nastradati može eventualno tek novčanik kakvog naivnog korisnika. Usprkos tome, Microsoft je otvorio i posebnu stranicu na kojoj se može prijaviti sumnjivi sadržaj.

Izvor: makeuseof.com