bistar prizor

NASA u čudu: Sunčeva sonda Parker otkrila je fascinantnu tajnu Venere

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.02.2021 16:26
  • Objavljeno 27.02.2021 u 16:26
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory/Guillermo Stenborg i Brendan Gallagher

Sunčeva sonda koja Veneru koristi kao način pažljivog približavanja Suncu iskoristila je mjerne instrumente da tijekom preleta baci pogled na našeg užarenog kozmičkog susjeda

Sunčeva sonda Parker, NASA-in pogled prema Suncu, prošlog je ljeta proletjela pored Venere kako bi uz pomoć njezine gravitacije nastavila putanju te je usput snimila fascinantnu novu sliku tajnovite tamne strane Venere. Ono što je otkrila fasciniralo je znanstvenu zajednicu - snimila je iznenađujuće bistar prizor površine planeta, prenosi Verge.

Letjelica lansirana 2018. trenutno je posred sedmogodišnjeg putovanja prema našoj zvijezdi - približit će joj se na 4 milijuna kilometara i pokušati ju snimiti pomoću svojih brojnih instumenata. Jedan od njih je WISPR-a (Wide-field imager) pomoću kojeg je sonda Parker snimila Veneru tijekom trećeg preleta u srpnju prošle godine.

Znanstvenici su očekivali prizor koji zaklanjaju gusti oblaci ugljičnog dioksida, no kamera je umjesto njih snimila tamni krajobraz Aphrodite Terra, uzdignutog podučja oko Venerinog ekvatora koje, prema znanstvenicima, ima temperaturu koja je za 29 celzijevih stupnjeva niža od okoline.

tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory/Guillermo Stenborg i Brendan Gallagher

'WISPR je učinkovito snimio termalnu emisiju Venerine površine' komentirao je Brian Wood, astrofizičar i znanstvenik iz tima WISPR. Wood je naglasio da je slika vrlo slična onoj koju je snimila japanska sonda koja trenutno analizira planet te može prepoznati svjetlost u rasponu bliskom infra-crvenoj.

Što ovo otkriće znači?

WISPR nam je možda prikazao svoju iznenađujuću sposobnost snimanja infracrvenog svjetla koje bi znanstvenicima omogućilo nove potencijalne pokuse sa prašinom koja kruži oko Sunca.

'Ovo iznenađujuće otkriće potaknulo je tim WISPR da ode nazad u laboratorij i izmjeri osjetljivost instrumenta na infracrveno svjetlo' komentirao je Michael Buckley, menadžer komunikacija u Laboratoriju za primjenjenu fiziku Johns Hopkins.

Ako WISPR nije razlog ovako jasne slike, to znači da je WISPR slučajno otkrio ogroman otvor u atmosferi - svojevrsni 'prozor' kroz kojeg se mogu vidjeti dijelovi Venerine površine. Kako bi otkrili radi li se o moćima njihovih mjernih instrumenata ili 'rupi' u Venerinoj atmosferi, Parker je prošlog vikenda napravio još jedan prelet pokraj Venere. Više fotografija planeta NASA će, citiramo Verge, objaviti drugom polovicom travnja.

WISPR-ove slike prikazuju i druge fascinantne osobine našeg planetarnog susjeda - sjajni rub koji okružuje gornji dio Venerine atmosfere kojeg znanstvenici kategoriziraju kao 'noćni sjaj' koji je vidljiv samo tijekom Venerine noći. Riječ je, pretpostavlja se, o sudaru čestica kisika i dušika koje stižu sa užarene strane okrenute prema Suncu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!