ISTRAŽIVANJE marsa

NASA-ina letjelica rastegnula ruku i poslala nam nove fotografije Crvenog planeta

10.12.2018 u 10:36

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna uspješno sletio na Mars, NASA-in ambiciozni robot počeo je sa istraživanjem vanzemaljskog planeta, a u međuvremenu je stigao okinuti i nekoliko zgodnih fotografija

Iz NASA-e su stigle nove fotografije Marsa na kojima možemo vidjeti robota InSight kako testira ogromnu ruku kojom će jednog dana razmještati instrumente po okolnom tlu.

InSightova višenamjenska ruka odvlačila bi poglede da je i ostala na Zemlji - riječ je o robotskom instrumentu koji može precizno raspolagati predmetima u dosegu nešto manjem do dva metra. Njezin zadatak bit će instalacija i polaganje mjernih instrumenata po tlu Elysium Planitije, ravnice na koju se, podsjetimo, InSight spustio 26. studenog.

Na prvoj slici možemo vidjeti InSightovu robotsku ruku, kao i priključenu grabilicu i hvataljku. Ovu fotografiju InSight je poslao 4. prosinca.

Ruka prije razmještanja instrumenata mora koristiti svoju posebnu ugrađenu kameru kojom će fotografirati teren oko platforme. Slike će pomoći znanstvenom timu na Zemlji da zaključe gdje treba smjestiti InSightov seizmograf i sondu za praćenje temperature - prve instrumente koje je zemaljski robot ikad spustio na vanzemaljski planet.

'Danas vidimo prve prizore našeg novog radnog prostora' rekao je Bruce Banerdt, čeoni istražitelj u NASA-inom laboratoriju u Pasadeni. 'Do kraja idućeg tjedna imat ćemo više slika te samim time - precizniji uvid i cjelovitiji mozaik'.

Još jedna kamera pod imenom Instrument Context Camera, nalazi se na donjem dijeli platforme InSight makar nema jednako dobar pogled, s obzirom da se u leću uspjelo zavući malo marsovske prašine.

Točno mjesto na koje će spustiti instrumente presudno je za uspjeh misije, s time da će robot oko dva mjeseca provesti u procesu kalibracije i montaže.

Tijekom prvih tjedan i pol, stručnjaci na Zemlji provjeravali su instrumente instalirane na letjelici te osigurali da funkcioniraju te da nisu pretrpjeli štetu. Nekoliko mjerača je, primjerice, zabilježilo pad zračnog pritiska uzrokovanog obližnjim vrtlogom. Na InSightu se, naime, nalazi niz instrumenata za mjerenje vremenskih promjena na Marsu, a njihovo zajedničko ime je Auxiliary Payload Sensor Subsystem (APSS).

Oprezni pristup

Na Zemlju je ovih dana trebalo stići puno više slika Marsa, no InSight je fotografiranje morao prekinuti te nastaviti tek idući dan. Naime, tijekom prvih nekoliko tjedana na Marsu, NASA želi osigurati da sve na InSightu radi kao što je bio i plan, a robot im pri tome pomaže tako da svaki neočekivani detalj prijavi te traži daljnje upute.

  • +3
Čudesni reljefi misterioznog Marsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

'Napravili smo niz testiranja na Zemlji, no znamo da su stvari malo drukčije na Marsu' rekao je JPL-ov projekt menadžer za projekt InSight, Tom Hoffman. 'Drukčiji uvjeti Marsa mogu odgoditi neke elemente naše misije, no iskreno - ne žurimo se. Naš osnovni cilj je osigurati da svaki zadatak na Marsu bude obavljen s maksimalnom preciznošću i sigurnošću, tako da smo na samom startu pojačali sigurnosne mjere'.

Primarna misija InSighta trajat će jednu marsovsku godinu (odnosno dvije zemaljske), što znači da imamo prilično puno vremena za ispitivanje površine Crvenog planeta, zaključuje NASA.

Prve slike s Marsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA