uspješno stigla

Pogledajte prizore koje je na Marsu sinoć snimila NASA-ina letjelica

1/6

Mars

InSight Lander, svemirska letjelica koja je nastajala skoro deset godina i koštala gotovo milijardu američkih dolara, sletjela je sinoć na područje Crvenog planeta nazvano Elysium Planitia. Ovo su prizori koje je snimila.

Time je završilo putovanje od Zemlje koje je trajalo šest mjeseci i bilo dugo 548 milijuna kilometara, nakon lansiranja u svibnju iz Kalifornije. 

InSight nosi instrumente koji detektiraju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu mjerile nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom od 19.795 kilometara na sat. 

Potom su 123 kilometara dugo slijetanje usporili atmosfera, divovski padobran i rakete. Sedam minuta poslije tronožna letjelica nježno je sletjela u središtu puste ravnice poznate kao Elysium Planitia koja se nalazi u blizini Marsovog ekvatora. 

InSight će provesti na Marsu 24 mjeseca, što je približno jednoj marsovskoj godini, bilježeći seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvjetlio misterije o Marsovu postanku, što bi potom moglo razjasniti i podrijetlo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarnjem krugu Sunčevog sustava.

Mars

Mars

Izvor: Pixsell / Autor: ABACA/ABACA/PIXSELL

Prethodna slika Sljedeca slika
InSight Lander, svemirska letjelica koja je nastajala skoro deset godina i koštala gotovo milijardu američkih dolara, sletjela je sinoć na područje Crvenog planeta nazvano Elysium Planitia. Evo što nam je snimila.
  • Autor: B. S.
  • Objavljeno 27.11.2018 u 08:43