JEZIVO I OČARAVAJUĆE

Novi hit iz svemira: Osluhnite kako vjetar zavija na Marsu

10.12.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Znanstvenici iz NASA-e objavili su zvučni zapis podrhtavanja koje je zabilježila nedavno pristigla platforma InSight

Zvuk koji ćete čuti snimljen je pomoću InSightovih senzora 1. prosinca te je uzrokovan vibracijama koje stvara vjetar na Marsu. Brzina vjetra je, kažu znanstvenici, od 16 do 24 kilometra na sat.

Prve slike s Marsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

InSight je, podsjetimo, nakon šestomjesečnog putovanja 26. listopada uspješno sletio na marsovsku ravnicu Elysium Planitia. 'Snimka vjetra zbilja je neplanirana poslastica za sve znatiželjnike' rekao je voditelj istraživanja u NASA-inom JPL laboratoriju. 'Jedna od stvari koje planiramo pratiti je kretanje, uključujući i ono uzrokovano zvučnim valovima'.

Letjelica je opremljena s dva senzora - jedan mjeri pritisak zraka, dok drugi kretanje tla, odnosno njegove vibracije. Seizmograf je u ovom slučaju zabilježio vibracije zraka koji je prolazio između solarnih ploča na platformi InSight.

'Solarne ploče na bočnom dijelu InSighta reagiraju na promjene pritiska zraka, odnosno na vjetar' rekao je Tom Pike, znanstvenik iz tima InSight. Zamislite da pokušavate nešto čuti tako da na uho prislonite dlan. Solarne ploče InSighta su napravile sličnu stvar.'

Zvuk koji je snimio InSight na nižoj je valnoj duljini nego što može zabilježiti ljudsko uho te podsjeća na nešto što biste osjetili blizu subwoofera. Na sreću svih potencijalnih slušatelja, NASA je izdala specijalnu uređenu verziju snimke koja je podignuta za dvije oktave, odnosno u valnom spektru kojeg možemo čuti.

Izvor: Društvene mreže

Što se pravog audio iskustva tiče, NASA će rover koji planira poslati u 2020. opremiti i mikrofonima koji će doslovno snimati zvukove Crvenog planeta.

uspješno stigla

Pogledajte prizore koje je na Marsu sinoć snimila NASA-ina letjelica

Pogledaj galeriju