RETRO JE 'IN'

NASA ima nova svemirska odijela, kao da su izašla iz 2001: Odiseje u svemiru

27.01.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Tako je: netko u Boeingu očigledno je velik obožavatelj Odiseje u svemiru, sudeći po novim odijelima za astronaute Boeing Starlinera. Ona, naime, uspješno kombiniraju retro izgled s modernom tehnologijom

Da budemo iskreni, ona izgledaju kao modernizirane verzije plavoga odijela iz filma. Samo pogledajte sliku odijela iz filma...

...i usporedite ga s verzijom koju ponosno nosi bivši astronaut Chris Ferguson. Sličnosti su preočite da bismo ih zanemarili.

Najveća razlika je da su skafanderi iz Odiseje imali veće kacige sa staklom koje se može spustiti dok odijela za Starliner imaju vizor koji više podsjeća na eru Apolla.

'Najvažniji dio čitave priče je da će vas odijelo držati na životu' rekao je astronaut Eric Boe u službenoj objavi za tisak. 'Puno je lakše i puno je ugodnijeg oblika, što je vrlo dobra stvar. Složeni sustavi obično imaju više načina na koje se mogu slomiti, što znači da su jednostavne stvari u pravilu puno bolje'.

Iako nemamo ideju kako bi se odijela ponašala u slučaju napada pomahnitale umjetne inteligencije, ona vrše savršenu funkciju na Starlineru koji bi astronaute trebao prevesti na Međunarodnu svemirsku postaju u 2018. Nove funkcije uključuju nadograđenu kacigu koja je integrirana u svemirsko odijelo, rukavice koje rade na ekranima osjetljivima na dodir te ugrađenu ventilaciju.

'Odijelo za astronaute služi kao sigurnosna podrška sustavima za održavanje života unutar letjelice' rekao je Richard Watson, menadžer podsustava za odijela u komercijalnom programu za posade u NASA-i. 'Ako sve prođe kako spada, ona vam uopće neće trebati. Imati njih vrlo je slično imati sredstvo za gašenje požara. Ona moraju biti učinkovita u trenu kad vam zatrebaju.'

Evo kako izgledaju nova astronautska odijela iz NASA-e Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA/Boeing

Skafanderi koji su predstavljeni zamijenit će svoje glomaznije 'rođake'. Također, naravno, izgldaju ekstra-kul uz žestoku EDM glazbu.