NOVI HORIZONTI

NASA ide u uzbudljivu novu misiju - istraživanje Zemljine ionosfere

07.11.2018 u 12:26

Bionic
Reading

Raketa koja sondu ICON nosi prema ionosferi bit će lansirana sa specijalnog nosača raketa - na 12 kilometara visine

NASA užurbano sprema drugi pokušaj lansiranja misije u kojoj planira istražiti Zemljinu ionosferu. Riječ je o Istraživaču ionosferske veze (ICON) koji će uzletjeti uz pomoć rakete Northrop Grumman Pegasus XL koja će biti izbačena sa specijalnog zrakoplova na 12.1 kilometara nadmorske visine, izvještava Engadget.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Zrakoplov nosi ime Stargazer L-1011, a poletjet će sa Cape Canaverala 90 minuta prije odvajanja letjelice. Prema informacijama na Space.com, prvo uzljetanje je odgođeno zbog anomalije na letjelici, što znači da će prijenos uživo biti zakazan za dan kasnije, odnosno za 9 sati ujutro ovog četvrtka.

ICON je napravljen zua praćenje odsjaja u zraku, posebnog svjetla koje sije iz ionosfere tijekom procesa sličnog onome kod polarnih svjetala. Odsjaj u zraku prisutan je na cijelom omotaču, samo je teže uočljiv od Aurore borealis. Prema glasilu NASA-e, do danas smo o magnetskim poljima, sunčevom zračenju i plinovima u ionosferi znali relativno malo zato jer se radi o području previsokom za balone i preniskom za satelite. Saznanja vezana uz ionosferu pomoći će nam u razvoju tehnologija u području aeronautike i telekomunikacija.

  • +4
Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: JAXA/Akihiro Ikeshita

Dvogodišnja misija

ICON će tijekom dvije godine misije nositi četiri instrumenta na 603 kilometra nadmorske visine: MIGHTI će pratiti snagu vjetra i temperaturu, EUV će pratiti gustoću prisutnih plinova, IVM kretanje plinova, a FUV 'sastav sastava termosfere tijekom dana i profile gustoće iona tijekom noći'.

Prijenos možete pratiti u priloženom videu.

Izvor: Društvene mreže