SVEMIRSKI LET

NASA će odvajanje transportne letjelice Cygnus od ISS-a prenositi uživo, evo kako možete pratiti

06.08.2019 u 12:55

Bionic
Reading

Znatiželjnici i zaljubljenici u tehnologiju svemirskog leta cijeli događaj će moći pratiti uživo putem službenog NASA-inog streama

Tri mjeseca nakon dostavljanja opreme i zaliha na ISS, Nortrop Grummanov svemirski transporter Cygnus klase pod imenom SS Roger Chaffe sprema se za odlazak.

Prijenos uživo održat će se putem NASA Televisiona i to u 18 sati po našem vremenu. Za odvajanje letjelice koristit će se robotska ruka Canadarm2 koju će kontrolirati inženjeri iz NASA-e Nick Hague i Christina Koch. Odvajanje će se izvršiti nakon što kontrola na tlu pošalje naredbu za daljinsko odvajanje letjelice od dijela modula Unity okrenuog prema Zemlji. Posada na Zemlji će nakon toga letjelicu uputiti na njezinu planiranu putanju.

24 sata nakon odvajanja, Cygnus će krenuti na svoju drugu misiju, a to je postavljanje niza CubeSatova. Nakon što se dovoljno udalji od stanice, aktivirat će se dva sustava za isporuku koji će male satelite pozicionirati u orbitu. Mjesec dana kasnije, NASA-in tim će aktivirati CubeSat vozilo za inspekciju koje će letjeti oko Cygnusa i snimati fotografije visoke rezolucije koje će putem sustava za komunikaciju Kenobi slati informacije (slike) na Zemlju.

BOJANKA ZA ZNANSTVENIKE

Odletite u svemir: Hrpa sjajnih fotki supernova koje možete vidjeti golim okom

Pogledaj galeriju

Cygnus bi također trebao demonstrirati CMG (Control Moment Gyroscope) sustav za kontrolu visine te pomoću njega izvesti nekoliko operacija za teret koji je u njega utovario UbiquitiLink. Cygnus će nakon svega ovoga ostati u orbiti još godinu ne bi li demonstrirao Northrop Grummanovu sustav pilotiranja dva Cygnus svemirska transporta odjednom, kao i dugotrajniji transport tereta. Za više informacija o Cygnusovoj misiji i posadi Expeditiona 60 kliknite ovdje.