svakodnevnica s manje stresa

Nakon autonomnih auta stižu i pametna dječja kolica: Voze se sama, a i uspavljuju vaše dijete

05.01.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Na tehnološkom sajmu CES-u u Nevadi ove godine bit će izložena i samovozeća kolica, autonomno vozilo za bebe koje pomoću umjetne inteligencije može prepoznati i upozoriti na opasnost, a dok dijete nije u njima voze se sama

Dosad smo imali priliku vidjeti autonomnu tehnologiju u automobilima i robotima za dostavu, ali sada je ona implementirana i u hands-free kolica s električnim motorom.

Pametna kolica Ella kanadskog proizvođača Glüxkind prodaju se po cijeni od nešto više od 3000 eura. Ova dječja kolica opremljena su s nekoliko senzora i umjetnom inteligencijom, a voze se samo kad dijete nije u njima, tako da prate roditelja dok hoda i drži dijete. Sposobna su se i zaustaviti ako naiđu na neku prepreku ili se roditelj previše udalji od njih, piše Guardian.

Kolica teška 13,6 kg pokreće električni motor, koji slično kao i kod e-bicikla, automatski koči pri spuštanju nizbrdo, a uvelike olakšava guranje kolica uzbrdo. Najveća brzina koju mogu dosegnuti je oko 6,5 km/h. Kad je beba u kolicima, senzori na ručki upozoravaju roditelja kad mu ruke nisu na njoj, a ima i automatsku kočnicu koja se pali kad kolica stoje na mjestu. Pored svega navedenog u njima ima dovoljno mjesta i za odlaganja stvari, pa na njih možete staviti i do šest punih vrećica za kupovinu.

Pametna kolica Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube, Gluxkind

Na kolicima se nalaze i kamere koje zvučnim i svjetlosnim signalom upozoravaju roditelje na sve potencijalne opasnosti iz okoline. Osim toga, ako instalirate aplikaciju za pametni telefon povezanu s kolicima, možete pratiti rute kojima ste hodali te kolica možete locirati ako se izgube.

Kako proizvođač ovih dječjih kolica tvrdi, s njima će svakodnevnica roditelja biti i manje stresna jer ona automatskom značajkom rock-my-baby mogu i uspavati dijete njišući se naprijed-nazad, a dok se dijete uspavljuje na njima se mogu naviti i različite varijante bijelog šuma.

Kolica su dobila CES-ovu nagradu za inovacije i zasad su samo dostupna za ograničenu prednarudžbu, a prodaja u Europi očekuje se sljedeće godine.