Blijedo plava točka

Najslavnija fotografija Zemlje iz svemira upravo je osvježena i prilagođena 21. stoljeću

13.02.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Na nagovor Carla Sagana NASA-in svemirski brod Voyager 1 snimio je 14. veljače 1990. serijal slika Zemlje, Sunca i planeta Suvčevog sustava. Kako bi obilježio 30. godišnjicu tog događaja, fotografija Zemlje digitalno je obrađena

Fotografija poznata kao Pale Blue Dot, Blijedo plava točka, prikazala je Zemlju kao sićušnu mrlju unutar pojasa svjetline uzrokovanog Sunčevom svjetlošću koja udara u instrument svemirske letjelice.

Fotografija je rezultat kampanje koju je vodio znanstvenik Carl Sagan kako bi uvjerio NASA-u da okrene Voyager 1 i fotografira planet na kojem je započela njegova priča. Samo 34 minute kasnije kamera svemirske letjelice ugasila se kako bi sonda mogla uštedjeti struju.

Tijekom istog snimanja, Voyager 1 je fotografirao još pet planeta i Sunce, a NASA je tih 60 slika nazvala 'Obiteljskim portretom Sunčevog sustava'.

Animirani prikaz položaja Voyagera 1990. godine
Animirani prikaz položaja Voyagera 1990. godine Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

Kevin Gill, inženjer u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon u Kaliforniji, sad je fotografiji dao novi izgled, u čemu su mu pomogli Candy Hansen i William Kosmann.

'Ova ažurirana verzija koristi moderni softver i tehnike za obradu slika i istovremeno pokušava poštivati izvorne podatke', kažu u NASA-i. Ilustracija pokazuje gdje su se Voyager 1 i planeti nalazili kad je svemirska letjelica usnimila legendarnu fotografiju 'Blijedo plave točke'.

Kakao je nastala naslavnija fotografija Zemlje iz svemira Izvor: Društvene mreže / Autor: carlsagandotcom

Izvorna fotografija bila je kombinacija slika snimljenih pomoću tri različita filtera u boji. Na novoj slici ti su kanali obrađeni kako bi slika izgledala oštrije, a snop Sunčeve svjetlosti koji okružuje Zemlju prilagođen je da izgleda bijelo, kao što Sunčeva svjetlost čini našim očima.

Svemirska letjelica Voyager 2 ulazi u međuzvjezdani prostor Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Jet Propulsion Laboratory

Sonde Voyager desetljećima nisu okinule nijednu fotografiju jer ne lete dovoljno blizu bilo kojeg objekta vrijednog fotografiranja. Ali dvije svemirske letjelice nastavljaju svoju misije i znanstvenicima šalju informacije o međuzvjezdanom prostoru.