brzi radio izboji

Snažni radio signal iz dubokog svemira ponavlja se svakih 16 dana: Pokušavaju li to svemirci stupiti u kontakt s nama?

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 12.02.2020 14:35
  • Objavljeno 12.02.2020 u 14:32
Brzi radio izboj uhvaćen snažnim teleskopima

Brzi radio izboj uhvaćen snažnim teleskopima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gemini Observatory/NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/AURA

Znanstvenici pokušavaju otkriti slijede li i drugi brzi radio izboji sličan obrazac

Jedna od najvažnijih karakteristika misterioznih signala iz dubokog svemira, takozvanih brzih radio-izboja, je ta da su potpuno nepredvidivi. Prolaze kroz svemir bez ikakvog jasnog razloga ili vidljivog uzorka i zboga toga su nevjerojatno teški za proučavanje. A sada su znanstvenici otkrili da se ti brzi radio-izboji (FRB) ponavljaju u redovnim ciklusima.

Svakih 16,35 dana signal zvan FRB 180916.J0158 + 65 slijedi sličan obrazac. Eksplodira jednom ili dvaput svaki sat pa se opet smiri do novog izboja.

Znanstvenici su pomoću teleskopa CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), smještenom u planimama Britanske Kolumbije u Kanadi, ove cikluse promatrali ukupno 409 dana. Još se ne zna što ti izboji znače, ali bi mogli biti još jedan komadić u slagalici kojom će se riješiti ova tajna. Istraživanje još čeka valorizaciju, a može se pronaći na internetskoj arhivi znanstvenih radova arxiv.

Brze radio izboje prati teleskop CHIME smješten u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija

Izvor: Društvene mreže / Autor: McGill University

FRB-i su snažni energetski izboji u radio-spektru koji traju najviše nekoliko milisekundi. U tom vremenskom okviru mogu isprazniti snagu stotina milijuna Sunca. No ti izboji traju kratko pa ih je teško otkriti. Zbog toga je te izboje teško pratiti do izvorne galaksije.

A onda su lani znanstvenici teleskopom CHIME otkrili čak osam novih brzih radiofrekvencijskih rafala. Među njima bio je i FRB 180916.J0158 + 65. U početku se nije činio posebnim no s vremenom se otkrio i obrazac ponavljanja.

Teleskop CHIME

Teleskop CHIME

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Andre Recnik

'Otkrivanje periodičnosti od 16,35 dana važan je znak prirode ovog objekta', napisali su istraživači u svom radu. Ostali predmeti koji pokazuju periodičnost su binarni sustavi - zvijezde i crne rupe. Razdoblje od 16,35 dana moglo bi biti orbitalno razdoblje.

FRB 180916.J0158 + 65 jedan je u nizu FRB-ova čiji tragovi vode do neke galaksije. Nalazi se na periferiji spiralne galaksije udaljene 500 milijuna svjetlosnih godina, u području u kojem nastaju zvijezde. Ne može se isključiti ni da je izvor FRB-a neki usamljeni objekt poput magnetara ili pulsara, mada znanstvenici sumnjaju u tu mogućnost.

SLIKE SVEMIRA

NASA je ugasila teleskop Spitzer: Pogledajte neke od njegovih najljepših fotografija

Pogledaj galeriju
12

Činjenica da FRB 180916.J0158 + 65 izgleda manje-više isto kao i ostali FRB-ovi može značiti da su i drugi ponavljajući radijski izboji u ciklusu, samo ih mi još nismo otkrili i shvatili.

Znanstvenici će za početak nastaviti promatrati FRB 180916.J0158 + 65. Istovremeno, pokušat će otkriti periodičnost drugih rafalnih izboja. Buduća zapažanja trebala bi nas približiti odgovoru na pitanje je li riječ o generičkom fenomenu ili slučajnosti. Ili to možda svemirci pokušavaju stupiti u kontakt s nama?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!