JOŠ NEŠTO ZA ISKLJUČITI

Najgora značajka Windows 10 stiže na 7 i 8

09.09.2015 u 11:39

Bionic
Reading

Prošlog tjedna došlo je upozorenje, sad stiže i nadogradnja. Najkritiziraniji aspekt Windowsa 10 naći će se i na izdanjima 7 i 8 nakon što je Microsoft objavio nadogradnju koja mu omogućuje ekstenzivno praćenje onog što radite

Loša strana te vijesti je to što tri nadogradnje o kojima je riječ - KB3075249, KB3080149 i KB3068708 (koja zamjenjue KB3022345) - sve dodaju 'telemetriju korisničkog iskustva i dijagnostiku' sedmici i osmici. Što obuhvaća praćenje kako koristite Windows i slanje podataka o tome Microsoftu na procjenu.

Po procjeni web odredišta gHacks, specijaliziranog za softver, nadogradnje će ignorirati prethodno određene korisničke postavke u Windowsima 7 i 8 te odmah početi razmjenjivati korisničke podatke s web odredištima vortex-win.data.microsoft.com i settings-win.data.microsoft.com.

Dobra je vijest to što su KB3075249 i KB3080149 klasificirane kao opcionalne među nadogradnjama za Windows, što znači kako neće biti instalirane na računala koja koriste sedmicu i osmicu bez vaše izričite dozvole.


KB3068708 je, doduše, označena s 'preporučljivo', što znači da će ju računalo automatski povući ako vam je Windows Update tako postavljen. Kako bi nadogradnja uopće bila dostupna, morate biti sudionikom Microsoftovog programa Customer Experience Improvement.

Ako jeste, već ste pristali na slanje podataka u Redmond. Želite li izaći iz njega, to neće biti jednostavno jer će za pojedine proizvode biti potrebno provjeravati postavke, opcije i razne menije.

Kako bi deinstalirali nadogradnje u sedmici i osmici, otvorite Control Panel, pa Programs i odaberite 'Uninstall or change a program' te ih pronađite po nazivu. Kliknite dvaput na svaki od njih kako bi ih deinstalirali ili kliknite na desnu tipku miša i odaberite opciju 'Uninstall'.

S obzirom da su se pojavile kojekakve glasine, treba naglasiti kako ugovor o privatnosti za Windows 10 ne znači kako Microsoft potajno krade podatke s vašeg (ili bilo čijeg) čvrstog diska, niti da je dobio mogućnost to raditi.


U njegovoj politici za zaštitu privatnosti doista postoji odredba koja omogućuje pristup, razotkrivanje i pohranjivanje osobnih podataka, uključujući i sadržaj e-pošte i datoteke u privatnim mapama.

No, može ju se primjenjivati samo u precizno određenim slučajevima i situacijama, kao što su pretresi temeljem naloga, subopoene, kao i sprječavanje gubitka života, ozbiljnog ozljeđivanja neke osobe ili zaustavljanje napada na Microsoftove usluge. I odnose se samo na sadržaj pohranjen online u sklopu Microsoftovih usluga.

Više:ForbesZDnet