umjetni organi

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji pokušat će uzgojiti - pluća

20.08.2017 u 07:52

Bionic
Reading

Jučer je na Međunarodnu svemirsku stanicu stigla neobična pošiljka - tkivo ljudskih pluća. Astronauti na Stanici imaju novi zadatak: uzgojiti umjetna pluća u mikrogravitaciji pomoću tkiva koje služi kao neka vrsta sjemenke

Ako im to pođe za rukom, znanstvenici će umjetna pluća testirati kako bi saznali na koji točno način dugoročno putovanje kroz svemir može na njih utjecati. Projekt bi, prema istraživačima, trebao imati velik utjecaj na razvoj regeneracijske medicine te bi budućim astronautima mogao olakšati put do Marsa, piše Digital Trends.

Ključ je mikrogravitacija

'Naš znanstveni tim već neko vrijeme radi na razvoju bioinženjeringom generiranog tkiva pluća kako bi istražili način na koji ljudsko tijelo reagira na ozljede, infekcije ili izloženost toksinima' rekao je Joan Nichols, asistentica direktora za istraživanje na medicinskom krilu sveučilišta u Teksasu. Ona posadi na Međunarodnoj postaji pomaže voditi projekt te naglašava: 'Eksperiment koji šaljemo na MSS koristi mikrogravitaciju svemira kako bi testirao strategije razvoja tkiva pluća te pomogne nastojanjima na Zemlji razvivši bioinženjeringom stvoreno tkivo koje se u budućnosti može koristiti za popravak ili smanjenje mogućnosti odbijanja organa'.

Nichols i njezin tim priredili su specijalni bioreaktor koji dolazi sa matičnim i izvornim stanicama koje nam omogućuju da dišemo. Nakon što su stigle na Međunarodnu svemirsku postaju, astronauti će ih položiti na temelje - pluća s kojih su odstranjene sve mrtve i oštećene stanice. Nakon ovoga oni očekuju da će se stanice početi množiti.

'Te 'skele' na kojima gradimo pluća podržava stanice i omogućuje im da rastu' naglasila je Nichols. 'Nakon toga stanicama dodajemo stanice pluća te omogućujemo niz faktora za rast kako bi potakli razvoj tkiva. Tkivo nakon toga raste nekoliko tjedana u okružju bioreaktora.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Center for the Advancement of Science In Space (CASIS)

Koji je cilj istraživanja?

Razvijanjem ovih stanica znanstvenici se nadaju otkriti i shvatiti kako zdrava pluća funkcioniraju i kako mikrogravitacija utjeće na moć samoiscjeljivanja ljudskog tijela. Prema Nichols, stanice uzgojene u mikrogravitaciji imaju zanimljivu značajku - mogu se replicirati bez da uđu u finalni stadij zrelosti, što znači da se nekoliko izoliranih stanica u mikrogravitaciji može iskoristiti za razvoj čitavih organa.

Znanstvenici planiraju iskoristiti jedinstvena svojstva razvoja organa u svemiru kako bi pomogli pacijentima sa neizlječivim bolestima pluća. Ako ovo istraživanje urodi plodom, u budućnosti bismo mogli imati specijalne mikrogravitacijske laboratorije za uzgoj organa.