NA ZAHTJEV VOJSKE?

Google Maps privremeno onemogućio podatke o prometu uživo u Izraelu i Gazi

24.10.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Google privremeno onemogućuje prometne informacije i podatke uživo na svojim aplikacijama Google Maps i Waze u Izraelu, potvrdila je ta tehnološka kompanija u ponedjeljak. Navodno su to učinili na zahtjev izraelske vojske, dok se iščekuje kopnena invazija Izraela na Gazu. Popularna navigacijska aplikacija Waze obavijestila je korisnike da 'zbog sigurnosne situacije drugi vozači, prometne gužve, prometna izvješća i druga upozorenja neće biti prikazani'

'Kao što smo radili ranije u situacijama sukoba i kao odgovor na razvoj situacije u regiji, privremeno smo onemogućili mogućnost da uživo vidimo prometne uvjete i informacije o prometu zbog sigurnosti lokalnog stanovništva', rekao je glasnogovornik Google Mapsa.

Google uklanja podatke o gužvi u stvarnom vremenu u Izraelu i Gazi navodno na zahtjev Izraelskih obrambenih snaga, prema osobi koja je upoznata s tim pitanjem i koja je zamolila da ostane anonimna. Prometne informacije uživo mogle bi, kaže ta osoba, otkriti kretanje izraelskih trupa.

Google je napravio sličan potez prošle godine nakon što je Rusija napala Ukrajinu, izvijestio je Reuters. U Ukrajini je Google privremeno onemogućio podatke o vozilima i o kretanju pješaka u stvarnom vremenu.

Izraelska tehnološka stranica GeekTime, koja je prva izvijestila o ovom razvoju događaja, navela je i da je Appleova aplikacija Maps također udovoljila zahtjevu izraelske vojske.

  • +6
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dok Maps i Waze neće prikazivati ​​promet u stvarnom vremenu, vozači koji koriste navigacijske sustave i dalje će primati procijenjeno vrijeme dolaska prema uvjetima uživo. Podsjetimo, Google je kupio izraelski kartografski servis Waze 2013. i spojio ih s Google Mapsom 2022.

Izrael je pozvao više od 300.000 rezervista nakon napada militantne skupine Hamas 7. listopada u kojima je ubijeno više od 1.400 ljudi u južnom Izraelu, a više od 200 ih je uzeto za taoce. Vojska te zemlje nagovijestila je kopnenu invaziju na Gazu, što je naišlo na kritike svjetskih čelnika zbog rizika od civilnih žrtava.

  • +4
Izraelske snage uz granicu s Gazom Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke