KORAK DALJE

Muskov novi svemirski brod spreman je za kratki testni let

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 31.07.2020 16:41
  • Objavljeno 31.07.2020 u 16:41
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SpaceX

Nakon nekoliko inačica koje su spektakularno podbacile SN5 je uspješno testirao paljenje motora tipa Raptor

Šesto puno testiranje prototipa svemirske letjelice Starship tvrtke SpaceX uspješno je obavilo provjeru motora tipa Raptor. Prototip nazvan SN5 sad je spreman za kratki testni let od 150 metara.

Dosadašnje inačice nisu uspjele otići tako daleko u razvojnom programu započetom prošle godine. Tada su u SpaceX-u izradili manji demonstracijski model s jednim motorom Raptor kako bi pokazali mogućnosti leta na malim visinama i slijetanja.

SpaceX Boca Chica - SN5 Static Fire Success

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

U međuvremenu je razvijen i puni pokazni model za dodatna testiranja, uključujući i let na velikim visinama. Verzija Mk1 uništena je tijekom testiranja tlaka u spremniku, dok se od Mk2 odustalo u korist verzije Mk3, kasnije preimenovane u SN1.

Prototipovi su nakon toga brzo razvijani, izrađivani i testirani. SN3 i SN4 su spektakularno podbacili tijekom testiranja, ali je SN5 bio uspješan.

U tvrtci SpaceX nadaju se kako će sve svoje rakete - uključujući Falcon 9 i Falcon Heavy - zamijeniti Starshipom, kao i nadolazećom raketom Super Heavy, koja bi trebala ponijeti teške terete do Marsa i pomoći uspostavljanju trajne ljudske baze na tom planetu.

Ali, prije no što se to dogodi trebat će obaviti još puno testiranja, što je standard za razvoj svemirskih letjelica, piše Yahoo Finance.