UDVOSTRUČIO IZNOS

Musk se sprema prikupiti šest milijardi dolara za svog konkurenta ChatGPT-ju

26.04.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Dogovor - prema kojem bi investitori dobili 25 posto udjela u tvrtki - mogao bi biti postignut tijekom nekoliko narednih tjedana

Startup xAI, deset mjeseci star konkurent OpenAI-ju, prikuplja šest milijardi američkih dolara investicija, s ciljem postizanja procijenjene tržišne vrijednosti od 18 milijardi dolara.

Dogovor - prema kojem bi investitori dobili 25 posto udjela u tvrtci - mogao bi biti postignut tijekom nekoliko narednih tjedana, pođe li sve kako treba.

Ciljani iznos investicije je navodno udvostručen zbog velikog zanimanja ulagača, piše Tech Crunch. Među zainteresiranima su Sequoia Capital i Future Ventures, a moguće i kako će se priključiti i Valor Equity Partners te Gigafund.

Investitori su imali zasebne razgovore s Elonom Muskom i njegovim timom. Po onome što su imali prilike čuti, xAI namjerava povezati digitalni i fizički svijet, za što će biti korišteni podaci Muskovih tvrtki kao što su Tesla, SpaceX, Boring i Neuralink te, naravno, X.

Ta je platforma već je uključila xAI-jevog robota za brbljanje, Groka, kao plaćeni dodatak. Podaci iz ostalih tvrtki trebali bi završiti u Groku kako bi ga osposobili za obavljanje zadaća u fizičkom svijetu, poput primjerice samovozećih automobila

Potencijalni korisnik je i Teslin humanoidni robot Optimus, koji bi trebao biti sposoban samostalno raditi u tvornici do kraja ove godine.