ROBOTSKA PRIJETNJA

Musk i 116 stručnjaka pozvali UN da zabrani robotsko naoružanje, odmah!

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.08.2017 13:09
  • Objavljeno 21.08.2017 u 12:40
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: filmonic.com

Otvoreno pismo koje potpisuju Teslin šef Elon Musk i Googleov Mustafa Suleyman požuruju UN da zabrani razvoj autonomnog oružja i time spriječi treću eru ratovanja

Neki od vodećih ljudi robotike i umjetne inteligencije pozivaju Ujedinjene narode da zabrane razvoj i korištenje ubojitih strojeva. Elon Musk iz Tesle i Mustafa Suleyman iz Googlea predvode skupinu od 116 stručnjaka iz 26 zemalja te pozivaju na zabranu autonomnog naoružanja.

Ujedinjeni narodi nedavno su izglasali početak formalne diskusije o oružjima poput dronova, tenkova i automatiziranih strojnica. Prije početka rasprave skupina kompanija koje razvijaju umjetnu inteligenciju i robotiku poslala je otvoreno pismo UN-u. U njemu mole za prekid utrke robotiziranim naoružanjem koja je, podsjetimo, već u tijeku.

U pismu se nalazi upozorenje upućeno odboru za procjenu konvencionalnog oružja koje naglašava kako će ova utrka naoružanjem uvesti 'treću revoluciju ratovanja' nakon baruta i nuklearnog naoružanja.

Upozorenje se izravno obrušava na nimalo ugodnu premisu: 'Nakon što budu razvijena smrtonosna autonomna oružja omogućit će ogromne vojne sukobe te - što je najstrašnije - sukobe brže nego što ljudska bića uopće mogu poimati. Roboti mogu biti teroristička oružja, oružja za despote i teroriste protiv nevinog stanovništva te oružja koja se nakon hakiranja ponašaju na nepoželjan način.'

Musk i partneri naglašavaju: 'Nije nam preostalo puno vremena. Nakon što otvorimo Pandorinu kutiju teško ćemo ju zatvoriti.'

Zar nam zbilja prijeti budućnost sa Skynetom?

Terminator

Terminator

Izvor: Društvene mreže / Autor: Orion Pictures

Stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju da će tehnologija umjetne inteligencije dostići razinu na kojoj će korištenje autonomnih oružanih platformi biti izvedivo u nekoliko godina, a ne desetljeća. Dok umjetna inteligencija može učiniti bojna polja sigurnijima za vojnike, stručnjaci izražavaju bojazan da će napadačka oružja koja samostalno funkcioniraju ulazak u rat učiniti prihvatljivijim rješenjem te samim time dovesti do većeg gubitka ljudskih života.

Pismo koje će se pročitati na početku Konferencije za umjetnu inteligenciju u Melbourneu podržavaju stručnjaci u polju robotike naglašavajući potrebu vrlo žurne reakcije nakon što je UN odgodio okupljanje koje se trebalo odviti prošlog ponedjeljka.

Autori pisma pozivaju na zabranu 'moralno pogrešnog' smrtonosnog autonomnog oružja koje bi se dodalo na listu onog što ga je UN zabranio tijekom Konvencije o zabrani određenih vrsta konvencionalnog oružja (CCW) 1983. Popis trenutno uključuje kemijsko naoružanje i zasljepljivanje laserima.

Toby Walsh, profesor znanosti umjetne inteligencije na Sveučilištu u New South Walesu u Sydneyju, naglasio je: 'Skoro sva tehnologija na planetu može se koristiti za dobro i za zlo, a umjetna inteligencija nije nimalo drukčija. Ona može pomoći pri rješavanju brojnih problema s kojima se znanost suočava danas: nejednakosti i siromaštvom te izazovima koje predstavljaju klimatske promjene i dugotrajna globalna financijska kriza.'

'Ta ista tehnologija međutim može se iskoristiti za industrijalizaciju rata autonomnim oružjem. Odluke moramo donijeti danas i one će odrediti kakvu budućnost želimo imati', dodao je Walsh.

Dugoročna nastojanja

Ovo nije prvi put da je jedna od najvećih konferencija o umjetnoj inteligenciji na svijetu bila mjesto rasprave o smrtonosnim autonomnim oružanim platformama. Prije dvije godine na konferenciji je napisano otvoreno pismo koje su potpisale tisuće stručnjaka na polju umjetne inteligencije i robotike, uključujući Muska i Stephena Hawkinga. Zahvaljujući pozivu na zabranu robotiziranog naoružanja, koji su potpisali brojni stručnjaci, danas svjedočimo formalnom pozivu na raspravu o opasnostima tih tehnologija u sklopu Ujedinjenih naroda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!