INTELIGENCIJA JE VAŽNA

Što je važno znati kad pravite autonomne robote?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.08.2017 10:00
  • Objavljeno 21.08.2017 u 10:00
Robot Spot tvrtke Boston Dynamics

Robot Spot tvrtke Boston Dynamics

Izvor: TED / Autor: TED

Glavni direktor tvrtke koja proizvodi neke od najnaprednijih robota današnjice podijelio je svoja iskustva i predviđanja tijekom zanimljivog izlaganja

Tvrtka Boston Dynamics poznata je po sofisticiranim robotima koje proizvodi. Pa ipak, nedavno je njihov glavni direktor Marc Raibert rekao kako stvari ne idu onako kako bi trebalo. 

To se odnosilo na video zapis u kojem je prikazan njihov polusamostalan robot Atlas kako pada nakon što je pokušao premjestiti neke kutije. Prizor je komičan, iako zahvaljujući drugim video zapisima znamo kako Atlas može funkcionirati iznimno učinkovito. 

Svaki pad robota za djelatnike Boston Dynamicsa nije nužno loša vijest jer im donosi hrpu novih podataka pomoću kojih mogu poboljšati tehnologiju. 

A ne bi se moglo reći kako Atlas nije impresivan ni ovakav kakav jest. Posljednja inačica visoka je 175 centimetara i dovoljno vješta za obavljanje zadaća kao što je premještanje kutija po skladištu brzinom do dvije trećine one koju postižu ljudi.

Pritom koristi obje ruke, korača i pokreće cijelo tijelo.  Može se popeti stepenicama, zadržati stabilnost ako ga netko gurne, nositi stvari i kretati se po zahtjevnom terenu. Padne li, vratit će se sam na noge u nekoliko sekundi. 

"Jedna od najvažnijih stvari pri izradi autonomnih robota je napraviti ih tako da ne samo naprave točno što od njih tražite već i da se mogu nositi s neočekivanim situacijama na koje mogu naići u stvarnom svijetu", rekao je Raibert tijekom izlaganja na konferenciji TED, piše Digital Trends.

Pogledajte i poslušajte što je još imao za reći, kao i kakvog psa robota ima: 

Meet Spot, the robot dog that can run, hop and open doors | Marc Raibert

Izvor: Društvene mreže / Autor: TED

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!