TEHNO SAVJETI

Može li vas tvornički resetirani Android zbilja spasiti od krađe podataka?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.01.2020 13:37
  • Objavljeno 05.01.2020 u 13:33
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: DWD-Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ikad naiđete na ozbiljne probleme s vašim Androidom ili ako ga planirate prodati, htjet ćete napraviti tvorničko resetiranje uređaja. Pitanje je, doduše, koliko ono zapravo čuva vaše privatne podatke

Trvornički reset je proces koji je moguće odraditi na pametnom uređaju poput telefona i tableta. On briše vaše osobne podatke i uređaj vraća u stanje u kojem je izašao iz tvornice.

Razlozi zašto bi pribjegli tvorničkom resetiranju je prije svega prodaja smartfona. Velike su šanse da ne želite da kupac ima pristup vašim podacima, što znači da ćete telefon pokušati 'obrisati' prije nego što ga proslijedite nekom drugom.

Drugi razlog za brisanje je digitalni nemar. Možda ste telefon natrpali hrpom apliakcija koje su prčkale po postavkama i polako ga učinile beskorisnim. Pokretanjem tvorničkog reseta uređaja sve te aplikacije ćete izbrisati i dobiti priliku ponovno instalirati samo one koje su vam apsolutno nužne.

Kako tvornički resetirati uređaj?

Vaš Android dolazi s opcijom za tvorničko resetiranje koja se nalazi duboko u postavkama. Sam proces resetiranja je, doduše, prilično jednostavan.

Vodite računa da prije resetiranja odradite sigurnosnu pohranu svih vaših podataka, kako biste ih spasili od uništenja. Isto bi bila dobra ideja pohraniti i postavke aplikacija, listu vaših omiljenih aplikacija, medijske datoteke poput fotografija, videa, glazbe i tako dalje.

Nakon što ste obavili pohranu podataka, odite u postavke uređaja i skrolajte sve do dna i birajte stavku System. Tamo ćete vidjeti hrpu postavki i opciju za napredni rad s uređajem skrivenima u kategoriji Advanced. U ovom izborniku pronaći ćete stavku Reset Option i birati Erase all data (tvorničko resetiranje). Izaberite ju pritiskom prsta.

TEHNO SAVJETI

Kupili ste novi Android? Odmah instalirajte ove korisne aplikacije

Pogledaj galeriju
5

Nakon ovoga biste trebali vidjeti upozorenje u kojem vas sustav podsjeća da ćete izgubiti sve podatke. U novijim verzijama Androida vidjet ćete i listu profila na koje ste prijavljeni, što znači da ćete u nekim slučajevima prvo morati izbirsati profile s uređaja ulaskom u za to predviđen izbornik, pa tek onda pribjeći tvorničkom resetiranju.

Kada ste sigurni da želite sve izbrisati, samo potvrdite izbor na dnu ekrana i upišite svoj PIN ili lozinku. Nakon što se uređaj izbriše, on će se pokrenuti kao nov i moći ćete sve odraditi ispočetka.

Koliko je tvorničko resetiranje sigurno?

U doba ranijih Androida, svi podaci koji su se nalazili na vašem uređaju mogli su biti 'spašeni' nakon resetiranja uređaja. U novijim verzijama, doduše, svi podaci su enkriptirani u samom startu, što znači da im je teško ili nemoguće pristupiti bez specijalnog forenzičkog softvera. Drugim riječima, vaše informacije i dalje nisu stopostotno sigurne, no i dalje su zbilja mikroskopske šanse da će itko njima u jednom trenu uspjeti pristupiti.

Ako uređaj resetirate zato jer ga prodajete, ne brinite - Googleova enkripcija služi da vaši podaci ne završe u krivim rukama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!