LOŠA I OPASNA NAVIKA

Mobiteli tijekom vožnje gori su od droge i alkohola

10.06.2014 u 06:28

Bionic
Reading

Vozačima koji koriste mobitele tijekom vožnje trebalo bi automatski oduzeti dozvolu. Pokazalo se, naime, kako to usporava njihove reakcije više nego alkohol i droge

Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji proveo Transport Research Laboratory otkrilo je kako tipkanje SMS-a usporava vrijeme reakcije za 37 posto. Usporedbe radi, uživanje marihuane usporit će ih za 21, a uživanje u alkoholu do zakonom dopuštenih granica za 13 posto.


Razgovaranje na mobitel daleko je najopasnije - usporava reakciju za 46 posto.

Stoga na Otoku razmatraju drastičnije kazne za one koji koriste mobitel za vrijeme vožnje (automatsko oduzimanje dozvole na godinu dana i novčana kazna, kao za vožnju u pijanom stanju), a policiju pozivaju na veću budnost i strože kontrole.

U deset godina, koliko se korištenje mobitela tijekom vožnje kažnjava u Britaniji, kazna je porasla s 30 na 100 funti (oko 920 kuna, s time da sud može odrezati i tisuću funti (oko 9200 kn) globe. U toj zemlji gotovo tri četvrtine odraslih osoba ima smartphone.

Tijekom 2012. godine zabilježeno je 378 prometnih nesreća u kojima je neku ulogu igrao mobitel, u kojima je 548 osoba ozlijeđeno, a 17 poginulo.

Izvor:Daily Mail