geologija

Mineral kakvog na Marsu ima u izobilju pronađen duboko u antarktičkom ledu

29.01.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Znanstvenici koji su bušili više od kilometar duboko u antarktički led otkrili su mineral koji se rijetko viđa na Zemlji, ali ga ima u izobilju na Marsu, izvijestio je Science Magazine

Prema NASA-i, ovaj žuto-smeđi mineral, nazvan jarosit, zahtijeva i vodu i kisele uvjete koje je sada teško pronaći na Crvenom planetu. Bez obzira na to, nakon što je rover Opportunity 2004. pronašao jarosit na Marsu, mineral je otkriven na nekoliko mjesta, piše Science Magazine.

Neki su teoretizirali da je u ledu koji je planet prekrivao milijardama godina, ostala zarobljena prašina koja je sadržavala potrebne minerale - željezo, sulfat i kalij.

'Mars je prilično prašnjavo mjesto; tamo je sve prekriveno prašinom', objašnjava autor studije Giovanni Baccolo, geolog sa Sveučilišta Milano-Bicocca.

Led je mogao pružiti mokro okruženje potrebno za pretvaranje kisele prašine u jarosit, no znanstvenici zapravo nikad nisu vidjeli prašinu i led kako kemijski reagiraju da bi stvorili mineral. Otkriće čestica jarosita u antarktičkom ledu moglo bi podržati tu teoriju, pišu istraživači u radu objavljenom u časopisu Nature Communications.

Na Zemlji je jarosit rijedak mineral koji nastaje u rudarskom otpadu izloženom zraku i kiši. NASA kaže da se može stvoriti i u blizini otvora vulkana.

  • +2
Tjesnac Gerlache Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: ASHLEY COOPER

Baccolo i njegove kolege nisu očekivali da će mineral pronaći na Antarktiku; ali kad su na površinu izvukli komad leda iz 1620 metara dubine, u njemu su pronašli čestice jarosita, manje od zrna pijeska. Nakon ispitivanja čestica elektronskim mikroskopom, tim je zaključio da se jarosit stvorio u džepovima unutar leda.

Ovo otkriće nagovještava da se mineral na isti način stvorio na Marsu. Doduše, jarosit se na Crvenom planetu pojavljuje u 'metar debelim naslagama', a ne kao ispod površine Antarktike, u nekoliko rijetkih zrnaca.

Ove ultra debele ploče jarosita mogle su se stvoriti na Marsu jer je ovaj planet daleko prašniji od Antarktike, što znači da tamo ima više sirovina za stvaranje jarosita.

'Ovo je samo prvi korak u povezivanju dubokog antarktičkog leda s okolišem na Marsu', najavljuje Baccolo, prenosi Live Science.