MINECRASOFT?

Minecraft od sada pripada Microsoftu

16.09.2014 u 09:10

Bionic
Reading

Nakon tjedan dana spekuliranja i glasina, Mojang je službeno prodan Microsoftu za 2,5 milijarde dolara

Jedna od najpopularnijih sandbox igara današnjice, Minecraft, od danas ima nove vlasnike. Microsoft je ponosno potvrdio kako Mojang, firma odgovorna za naslov, od danas pripada njemu. Gledano iz perspektive gejmera, ovo pretjerano ne mijenja stvari. Iz perspektive gejming industrije i konkurentnosti, ovo bi moglo biti dosta 'veliko'. Kao što znamo, rat konzola i dalje traje. Microsoft nastoji prikupiti/prisvojiti/otkupiti čim veći broj developera ne bi li zaustavio PlayStation 4 čija popularnost i dobri prodajni rezultati barem trenutačno ne ovise o igrama.

Ova neobična akvizicija dijelom je i rezultat prevelikog pritiska na Mojang i njegova osnivača. Nakon ekstremnog porasta popularnosti igre koja na prvi pogled izgleda prilično jednostavno. Jedan od razloga zbog kojih je Markus 'Notch' Persson odlučio prodati firmu leži i u činjenici da je u duši oduvijek bio 'mali developer' koji se radije bavi neovisnim indie projektima, nego održavanjem megaprojekata poput Minecrafta. Upravo zbog toga, jedna od zanimljivijih klauzula prodajnog ugovora uključuje njegovo napuštanje firme.

Mojang će u sklopu Microsofta funkcionirati bez Perssona i još dvojice osnivača, Carla i Jacoba. PC verzija Minecrafta na tržištu je od 2011., a do danas se proširio na skoro sve popularnije platforme uključujući iOS i Android. Čisto da stavimo stvari u perspektivu, natuknimo kako je igra do danas prodana u preko 54 milijuna primjeraka.

Prema ljudima iz Mojanga, ova akvizicija neće utjecati na razvoj i podršku igre na 'konkurentskim' platformama: Macu, PlayStationu 3, PlayStationu 4, Viti, iOS-u, Androidu.

'U Microsoftu vjerujemo kako sadržaji mogu povezati ljude. Minecraft donosi svoju jedinstvenost Microsoftovu portfoliju igara te nam pomaže da posegnemo prema igračima na mnogobrojnim platformama. Gejming je jedna od najčešćih aktivnosti na prijenosnim i statičnim uređajima, u čemu vidimo velik potencijal. Nastojat ćemo njegovati franšizu i zajednicu Minecraft', izjavio je Phil Spencer, Xboxov šef.

izvor: IGN