RAZVIJA SE 'THRESHOLD'

Microsoft želi zaboraviti na Windows 8.x?!?

04.07.2014 u 21:02

Bionic
Reading

Situacija u kojoj se Microsoft nalazi s operativnim sustavom Windows 8.x je sve samo ne dobra. Dok je u svibnju Windows 8.x držao 12,64 posto tržišta, umjesto rasta, sljedećeg mjeseca dogodio se pad. Iako je pad u ovom periodu statistički beznačajan, nova generacija operativnog sustava iz Redmonda jednostavno ne osvaja računala. Microsoft stoga ubrzano radi na sljedećoj generaciji, kodnog imena 'Threshold'

Još u prosincu je na Gadgeteriji bilo riječi o tom svojevrsnom novom valu Windows operativnog sustava te detaljima vezanima uz kozmetiku sustava, a stvari su se otada (donekle) kristalizirale. Iako je 'osmica' u suštini tehnički napredniji i bolji operativni sustav od svih prethodnika, na meti pljuckanja potrošača primarno se našla zbog nespretnosti uporabe u prvoj verziji, ali i uvođenju Start sučelja umjesto starog 'i svima poznatog' izbornika. Mnogi se jednostavno nisu željeli prilagoditi novom sučelju (što opravdano - što ne), a iako su u Microsoftu radili na poboljšanjima koje je donio Windows 8.1 kodnog imena 'Blue' - to nije bilo dovoljno za obrat.

Da je to stvarno slučaj, možda najviše potvrđuje činjenica da je hrpa računala još uvijek na onoj prvoj i neispoliranoj verziji 'osmice', bez nadograđivanja na Windows 8.1 (ili druga osvježenja koja su stigla u međuvremenu). Zasigurno nije pomogla ni tvrdnja kineskih vlasti da Windows 8.x predstavlja nacionalnu prijetnju. Od veljače ove godine, kada je Windows 8 kombinirano prešao 10 posto tržišnog udjela, do danas je udio došao na svega 12,54 posto


Ipak, nije sve tako crno za Redmond. Na nedavno održanoj BUILD 2014 konferenciji za developere, gromoglasan pljesak izazvala je najava da stiže hibridni Start izbornik, koji kombinira staro ruho s modernim sučeljem (ranije poznatim pod nazivom 'Metro'). U tom smislu su se podaci iz prosinca 2013. pokazali istinitima, a rad na 'Thresholdu' počeo je u prvom kvartalu tekuće godine. Prema tim istim podacima, Microsoft se uslijed loših tržišnih rezultata 'osmice' odlučio raditi na većim izmjenama sučelja, koje će sve više biti prilagođeno uređajima na kojima se operativni sustav nalazi (ovisno o tome jesu li namijenjeni upravljanju tipkovnicom i mišem, upravljanju glasom ili pak dodirom).

Manja tablet računala na kojima se nalazi Windows operativni sustav tako će uobičajeno desktop sučelje potpuno sakriti, što je navodno jedan od razloga što Microsoft nedavno nije otkrio i Surface Mini pored Surface Pro 3 tableta. Drugi razlog zbog kojeg sve skupa ide usporenim tempom, nije sam operativni sustav, već Office paket aplikacija namijenjena upravljanju dodirom. No, to je već druga priča.

Kako piše Mary Jo Foley sa ZDNeta, Windows sustavom kodnog imena 'Threshold' Microsoft će pokušati privući korisnike koji po svaku cijenu izbjegavaju 'osmicu' te se drže Windows XP ili Windows 7 operativnih sustava. Foley potvrđuje da u kompaniji još nije sasvim jasno kako će nova verzija sustava biti nazvana (Windows 9 ili nešto drugo). To znači da situacija nije bitno drugačija u odnosu na podatke iz prošle godine, no ruku na srce - naziv je najmanji problem vezan uz trenutni/nadolazeći OS.

Baš kako će tablet računala imati zadano moderno sučelje, namijenjeno upravljanju dodirom, tako će punokrvna računala s mišem i tipkovnicom dobiti uobičajeni Windows Desktop - kao i posebno razvijeni Start izbornik koji se mogao vidjeti na BUILD 2014. Što se tiče tog izbornika, Foley saznaje da će on vjerojatno biti prilagodljiv od strane korisnika te da će se na njega moći smjestiti Metro aplikacije, baš kao i desktop aplikacije.

Preview verzija 'Thresholda' očekuje se na jesen, a u međuvremenu bi Windows 8.x trebao dobiti još jednu nadogradnju, vjerojatno nazvanu Update 2. Iako se već za sljedeću nadogradnju očekivao povratak Start izbornika, vjerojatnije je da će se on moći vidjeti tek na jesen u sklopu Preview programa za 'Threshold' ili na proljeće 2015. godine, kada se očekuje finalna verzija.

Možda najbitniji podatak u cijeloj priči jest to što će 'Threshold' biti besplatna nadogradnja za Windows 8.x korisnike, a možda u igri budu i Windows 7 računala, zaključuje Foley.

Od ostalih informacija, podatak da će u sklopu 'Threshold' vala Windows RT i Windows Phone postati 'jedno' i dalje stoji, iako nije sasvim jasno u kojem trenutku će kod za taj OS, namijenjen ARM arhitekturi, ugledati svjetlo dana niti koje će značajke sustavi donijeti jedan drugom. Više o svemu trebalo bi postati jasnije na jesen.