INŽENJERSKO MAJSTORSTVO

Microsoft Surface Pro 3 rastavljen do zadnjeg djelića

24.06.2014 u 15:05

Bionic
Reading

Nedavno otkriveni novitet iz Surface linije tablet računala, Surface Pro 3, u nemalo segmenata je predstavio iznenađenje. Jedan od njih je činjenica da se Microsoft uspješno riješio 'viška' prostora u svakom mogućem smislu, a u suradnji s Intelom su razvili i nevjerojatno tanak ventilator. Usprkos inženjerski naprednim rješenjima, postoji jedna velika mana koju otkrivaju na stranici iFixit

Surface Pro 3 je, naime, potpuno i apsolutno nepopravljiv. Dok Microsoftova linija tablet računala nije ni bila poznata po svojoj mogućnosti popravljanja, 'trica' je baš poput prethodnih modela dobila najnižu moguću ocjenu za servisiranje uopće - 1/10.

Iskusno iFixit osoblje je već po otvaranju ekrana uspješno odradilo prvi 'lom', iako su vrlo pažljivo zagrijavali ljepilo kojim se ekran drži za magnezijski okvir. Drugi problem u konstrukciji, barem što se servisiranja tiče, jest upravo nekakvo ljepilo koje iFixit podsjeća na katran. Njime su zahvaćene komponente poput baterija, periferne ploče i sl.


U konačnici, iznenađenja vezanih uz (ne)mogućnost servisiranja nema. S druge strane, ne govorimo o 'običnom' računalu kojem su komponente lako dostupne već o svojevrsnom hibridu u vrlo tankom okviru:

Microsoft Surface Pro 3 rastavljen do zadnjeg djelića