BUILD 2014

Microsoft predstavio novitete za Windows 8 i Windows Phone 8

02.04.2014 u 20:32

Bionic
Reading

Ovogodišnja konferencija BUILD za Windowsove razvojne programere počela je na nešto drugačiji način nego ranije. Nije bilo Ballmera koji znojan viče 'Developers, Developers, Developers', ali se te situacije na otvaranju rado sjetio Terry Myerson

Pozornicu je nakon poruke da milijardu i pol ljudi koristi Windowsove sustave zauzeo Joe Belfiore, najavivši dvije velike nadogradnje za Windows i Windows Phone. U pitanju su, naravno, Windows Phone 8.1 kodnog imena Bluei Windows 8.1 Update


Windows Phone 8.1

'S nadogradnjom Windows Phone 8.1 stvari postaju samo još bolje', rekao je Joe Belfiore za vrijeme prezentacije. Najavljene su i dvije nove kompanije za rad na platformi i uređajima Windows Phone, Micromax i Prestigio.

'Učinili smo Windows Phone još osobnijom platformom', rekao je Belfiore predstavljajući Action Centre koji je u više navrata već bio procurio, baš kao i sustav obavijesti. U novoj verziji Microsoftove mobilne platforme bit će moguće modificirati Lock Screen, a aplikacije ga mogu preuzeti u potpunosti. 'Mogućnosti je bezbroj', rekao je Belfiore na pozornici.

Joe Belfiore predstavlja novosti za Windows Phone


Baš kako su glasine i sugerirale, ekran Start dobiva treći stupac pločica po želji korisnika, a konačno je moguće i odabrati wallpaper za Start. Pogađate, najavljena je i Cortana - virtualni pomoćnik za platformu Windows Phone. Cortana u potpunosti mijenja dugme
Search na platformi Windows Phone. Njenu osnovu čine servisi Bing, a što je korisnik dulje bude koristio, to će biti inteligentnija.

No ona nije vezana samo uz Bing - programeri će se moći uključiti u razvoj i omogućiti svojim aplikacijama proširenje opcija i 'inteligencije' virtualnog pomoćnika.


Cortana može razumjeti korisnikove potrebe, omiljene lokacije, navike, stanje prometa, konflikte u kalendaru, vrijeme, planiranje putovanja i još mnogo toga. Postoji i opcija korištenja notebooka, svojevrsne bilježnice s korisniku bitnim stvarima poput obitelji i sl. Ono što je najbitnije jest to da će korisnik imati potpunu kontrolu nad svim opcijama virtualnog asistenta. Sustav je moguće koristiti glasovnim naredbama jer se i Cortana glasa ili potpuno tiho, tipkanjem upita.

Ipak, postoji problem. Microsoft kasni sa svojim virtualnim pomoćnikom koji će uskoro ugledati tržište SAD-a - u beta fazi. Ostala tržišta će stići postupno, što bi moglo oduljiti stvar na 2015. godinu. Joe Belfiore je na prezentaciji rekao da je to slučaj jer se 'sustav još uvijek trenira i uči'.

Posebna pažnja je pridodana i poslovnom segmentu. Platforma Windows Phone konačno podržava VPN, ali i više od toga. U poslovnim okruženjima sada će se moći ograničiti korištene aplikacije, koristiti različiti sigurnosni profili i dr.


Microsoft je napokon shvatio i da rezultati u pretragama trgovine aplikacijama nisu zadovoljavajući za korisnike. Redizajniran je Windows Phone Store, a korisnici će dobiti i više sadržaja koji im odgovara.

Joe Belfiore demonstrira novu mogućnost tipkovnice Word Flow

Tipkovnica na sustavu sada drži svjetski rekord, oboren korištenjem nove mogućnosti tipkovnice nazvane Word Flow, na način sličan kojim se koristi tipkovnica Swype, poznata s platforme Android. Windows Phone 8.1 stiže na Windows Phone 8 u sljedećih nekoliko mjeseci. Na žalost, Microsoft nije rekao kada točno, no najavljeno je da će novi uređaji stići s novim sustavom krajem travnja i početkom svibnja.

Windows 8.1 Update

Nešto manje novosti stiže za Windows 8.x, ali su itekako vrijedne. Microsoft je 'prepoznao' greške koje su uvedene prisilom korisnika naviknutih na upravljanje mišem i tipkovnicom te odlučio vratiti stvari u njihove ruke. Doslovno.

Windows 8.1 je bio prvi korak ka popravljanju iskustva koje se uistinu trebalo pojaviti poslije prve inačice ovog operativnog sustava koji tek što je probio desetak posto udjela na tržištu. Većinu promjena će vidjeti novi vlasnici stolnih računala jer će se sustav automatski podizati u standardnu radnu površinu, a ne u sučelje Metro Start. Windows 8.1 Update donosi i niz optimizacija po pitanju potrošnje memorije, a po svemu sudeći, moći će se instalirati i na tablete koji imaju svega 16GB spremišnog prostora.

Redizajnirani Window Store za Windows 8.1 Update


U nadogradnji koja inače stiže 8. travnja bit će moguće desnim klikom upravljati i pločicama Start sa sadržajem, a taskbar će se pojaviti u sučelju Metro. Štoviše, aplikacije iz Windows Storea će se moći smjestiti i u njemu, uklanjajući tako još jednu prepreku za korisnike koji neće učestalo ići u sučelje Metro.

Aplikacije za Metro koje se aktiviraju moći će se ugasiti ili spustiti u taskbar jednim klikom miša, baš kao da je riječ o 'običnim prozorima' aplikacija, a sve te kontrole neće se prikazivati na uređajima kojima je primaran način unosa i upravljanja ruka korisnika. To je tek dio novosti koje stižu uz ovaj sustav, no sasvim je jasno da je glavna najava za BUILD 2014 bila vezana za Microsoftovu mobilnu platformu.