PRETRAŽIVANJE

Microsoft želi promijeniti način na koji gledamo video

15.10.2016 u 08:35

Bionic
Reading

S video materijalom se rade dvije stvari - ili ga se konzumira ili ga se stvara. Kako prenosi stranica MakeUseOf, u Microsoftu svojim novim projektom iz Garage odjela imaju namjeru izmijeniti sve to

Microsoft Garage još od 2009. godine na svjetlo dana iznosi nove i neobične ideje vezane uz IT svijet općenito. Jedna od njih je i pretraživi video materijal. Video Breakdown je jedan takav eksperimentalni projekt, koji svaki učitani video čini pretraživim pomoću detaljne analize. Indeksiraju se informacije poput audio materijala, izgovorenih riječi, prepoznavanja i praćenja lica, slova pa čak i osjećaja koji se nalaze u video materijalu. Zvuči nevjerojatno?

'S ovom novom platformom iz Microsoft Garagea, možete pretraživati video materijal po specifičnim temama, otvarati segmente koji spominju samo nju i nakon toga materijal podijeliti s drugima', stoji na Microsoftovom blogu.

'Druge video platforme omogućuju razlikovanje isključivo stvaratelja video materijala i onih koji to konzumiraju. Ili gledate, ili stvarate', navodi Ohad Jassin, jedan od tvoraca platforme Video Breakdown. 'S ovom platformom mi uspješno brišemo jasnu granicu između stvaratelja sadržaja i konzumenata', dodao je.


Svaka postavljena datoteka na platformi prolazi analizu kroz Microsoft Cognitive Services i Azure Media Analytics, vrlo moćne alate koji su u stanju činiti sve ranije spomenuto - prepoznavati lica, kontekst, osjećaje i teme. Platforma u konačnici koristi mogućnost prepoznavanja na velikom broju razina.

Video Breakdown moguće je testirati već sada