AKVIZICIJA GODINE

Microsoft preuzima Doom, Elder Scrolls i niz drugih popularnih računalnih igara

22.09.2020 u 10:03

Bionic
Reading

Među elementima ključnim za ovu akviziciju bilo je to što je Bethesda među prvima podržala servis Game Pass aktraktivnim naslovima poput onih iz serijala Elder Scrolls

Microsoft će za 7,5 milijardi američkih dolara preuzeti ZeniMax Media, tvrtku u čijem je vlasništvu Bethesda Works i niz drugih studija za razvoj računalnih igara među kojima je i id Software.

Xbox Game Studios tako će s 15 članica narasti na 23, a div iz Redmonda doći u posjed nekih od najpoznatijih franšiza računalnih igara na svijetu, među kojima su Dishonored, Doom, Fallout, Elder Scrolls, Quake, Wolfenstein i mnoge druge.

Također, u portfelju koji će prilikom preuzimanja promijeniti vlasnika su i nadolazeći naslovi kao što je Starfield (a možda i Fallout: New Vegas 2), piše Game Spot.

Što je sve Microsoft preuzeo?

• Bethesda Softworks
• Bethesda Game Studios
• id Software
• ZeniMax Online Studios
• Arkane
• MachineGames
• Tango Gameworks
• Alpha Dog
•Roundhouse Studios

Među elementima ključnim za ovu akviziciju bilo je to što je Bethesda među prvima podržala servis Game Pass aktraktivnim naslovima poput onih iz serijala Elder Scrolls.

Xbox Game Pass je Microsoftova usluga pretplate na videoigre koju su u časopisu Forbes jednom prilikom opisali kao Netflix za računalne igre. Cijena pretplate u rasponu od 9,99 do 14,99 američkih dolara omogućuje pristup katalogu igara različitih izdavača.

Phil Spencer, šef Microsoftovog odjela za Xbox, nema namjeru po preuzimanju otpuštati zaposlenike, niti se puno petljati u poslovanje novostečenih tvrtki. To je u skladu s uobičajenom Microsoftovom praksom u sličnim situacijama.

Iz Bethesde su poručili kako su se na prodaju odlučili jer im to omogućava razvoj boljih igara u budućnosti. Ta će tvrtka nastaviti objavljivati vlastite naslove. Zasad nije poznato hoće li oni biti ekskluzivno dostupni na Microsoftovim platformama.

Treba napomenuti kako preuzimanje nije još službeno okončano, iako su preostali koraci više pitanje formalnosti. Očekuje se kako bi posao trebao biti zaključen između siječnja i lipnja 2021. godine.

Ovo je jedna od najskupljih Microsoftovih akvizicija. Platili su daleko manje za Mojang i Minecraft (2,5 mlrd USD), dok su približno sličan iznos izdvojili za GitHub.