MICROSOFT AZURE

Microsoft predstavio platformu za računalstvo u oblaku

05.04.2011 u 12:32

Bionic
Reading

U sklopu WinDaysa 11 Microsoft je danas predstavio svoju razvojnu platformu za prelazak na računalstvo u oblaku, Microsoft Azure, te novi portal zajednice Microsoftovih stručnjaka, www.mscommunity.hr, kao jedan od prvih praktičnih primjena Azurea u Hrvatskoj

Microsoft je ove godine zapala pomalo nezahvalna zadaća da uvjeri korisnike, razvojne programere, predstavnike medija ali i obične korisnike da je računalstvo u oblaku budućnost te da je upravo Microsoftova platforma Azure pravo rješenje za korisnike u Hrvatskoj. Prisutnim novinarima danas su na raspologanju bili Tomislav Tipurić, urednik sadržaja konferencije Microsoft WinDays11 Technology, te Marko Sever, voditelj Microsoftovih akademskih programa u Hrvatskoj.

Općenito, najveća prednost računalstva u oblaku je to što omogućuje korisniku skalabilno korištenje gotovo neograničenih resursa. Primjera radi, pretpostavimo da pokrećete web stranicu koja zahtijeva prilično intenzivno korištenje baze podataka, a ne znate koliko bi ta stranica mogla biti popularna. Koristite li standardni web hosting, mogli biste brzo naletjeti na zid: računalo na kojem se nalazi vaša baza podataka jednostavno ne može izvršavati svoju zadaću zbog prevelikog broja zahtjeva, a nadogradnja je skupa i nespretna.

U oblaku, koristite i plaćate onoliko resursa koliko trebate: ukoliko vaša web stranica preko noći postane iznimno popularna i počne zaprimati stotine tisuća posjeta dnevno, možete svojem oblaku jednostavno pridružiti više resursa.

Microsoftova platforma Azure nudi upravo to: hosting aplikacija na serverima u Microsoftovim podatkovnim centrima, s time da se naknada plaća za iskorištene resurse. Kako tvrde u Microsoftu, platforma je iznimno jednostavna za korištenje, a jedna od najvećih prednosti Azurea jest to što podržava gotovo sve razvojne alate.

Kao primjer računalstva u oblaku Microsoft Hrvatska predstavio je novi portal Microsoftovih IT stručnjaka, www.mscommunity.hr, koji je u potpunosti preselio u oblak. Na novom portalu korisnici će moći pronaći informacije o svim održanim grupama i sastancima, s posebnim naglaskom na akademskoj zajednici te radionicama i predavanjima koja se održavaju na fakultetima u Hrvatskoj.

Ipak, u praksi Azure je još poprilično daleko od domaćih korisnika. Hrvatska nije 'Azure-enabled country', što znači da nije moguće direktno kupiti rješenje Azure u Hrvatskoj. Ipak, interes je velik (Microsoft je podijelio 300 probnih korisničkih računa Azure hrvatskim tvrtkama u zadnja tri mjeseca), a privremeno rješenje postoji. 'Bilo koja firma koja želi nešto raditi na Azureu može se javiti Microsoftu Hrvatska', kaže Tomislav Tipurić.

Datum kad će Azure službeno doći u Hrvatsku još nije objavljen, između ostalog zbog lokalizacije, a i zato što Office365 još nije službeno dostupan, ali može se očekivati da će to biti u sljedećih 12 mjeseci, a u ovoj kalendarskoj godini mogu se očekivati prvi testni korisnički računi, kažu u Microsoftu Hrvatska.