A NOVI XBOX?

Microsoft predstavio Kinect za PC i Lumiju

10.01.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Kinect će za nekoliko tjedana biti dostupan za osobna računala pogonjena Windowsima. Novog Xboxa nema na obzoru, ali tu je novi Nokijin pametni telefon

Microsoft ima za nju planove ambicioznije od pukog igranja, najavio je tijekom sajma CES izvršni direktor te tvrtke Steve Ballmer, a prenosi Computer World.

Kinect je dosad bio dostupan samo za Xbox, a u godinu dana, koliko je prisutan na tržištu, Microsoft je isporučio 18 milijuna primjeraka.

Sad je došlo vrijeme za širenje na carstvo osobnih računala. Tvrtka iz Redmonda, zajedno s još 200 tvrtki, priprema aplikacije za Kinect na PC-ju. Ballmer je rekao da će se baviti i drugim mogućnostima primjene, a ne samo igranjem.

O čemu se točno radi, nije još poznato, iako je prikazan video koji sugerira sviranje instrumenata, upravljanje robotima i vježbanje, a i Ballmer je spominjao zabavu te zdravstvo. Možda uključe i bacanje stolica?

Ako vas zanimaju, za senzore za Kinect na osobnim računalima možete se predbilježiti u Amazonovom online dućanu. Koštaju 250 dolara (oko 1400 kuna) i bit će dostupni od 1. veljače.

Microsoft će također koristiti Kinect da bi povezao interaktivnu televiziju s Xboxom. Primjerice, potpisan je sporazum sa serijom 'Ulica Sezam' koji će omogućiti djeci interakciju s popularnim lutkama.

Ballmer je najavio da će Lumia 800, Nokijin pametni telefon pogonjen Windowsima, biti pušten u prodaju u idućih nekoliko mjeseci. Najprije na američkom tržištu, na kojem neće biti vezan uz bilo kojeg telekom operatora.

Netom prije predstavio je Lumiju 900, koja će koristiti operativni sustav Windows Phone 7,5 Mango. Taj će uređaj imati zaslon AMOLED CLearBlack dijagonale 4,3 inča (10,9 centimetara). Pogonit će ga Qualcommov procesor radnog takta 1,4 GHz. Na raspolaganju je 14,5 GB memorije za pohranu i 512 MB RAM-a. Baterija kapaciteta 1830 mAh trebala bi potrajati i do sedam sati razgovora.

Stražnja kamera imat će osam megapiksela, dvostruku LED bljeskalicu i autofokus. Prednja kamera bit će jednopikselna.

Moći ćete birati između crnog i tirkiznoplavog modela.

Najavio je i suradnju s TV kućom Fox, zahvaljujući čemu će se serije 'Glee', 'Family Guy' i 'Bones' vrtjeti i na Xboxu, koji će ove godine dobiti nove programe.

Mogle su se vidjeti i podulje prezentacije operativnog sustava Windows 8, novog sučelja Metro, softvera za Windows Phone...

Pogledajte što je Steve Ballmer rekao o budućnosti Kinecta i Windowsima 8 na CES-u:


Pogledajte pregled dosadašnjih nastupa Microsofta na CES-u: