CLOUD IZ MORA

Microsoft podatkovni centar smjestio u podmorje jer - zašto ne?

03.02.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Microsoft je lani izradio podvodni podatkovni centar nazvan Project Natick, a koji je već radio kakvih četiri mjeseca prošle godine. I dok bi većina rekla da se voda i elektronika 'ne vole' pretjerano, Microsoft vjeruje kako se uranjanjem podatkovnih centara može povećati učinkovitost u radu te smanjiti troškove u odnosu na uobičajenu infrastrukturu

Project Natick možda nije pretjerano moćan kad se usporedi s 'odraslim' podatkovnim centrima - snage je je svega tristotinjak stolnih računala, no Microsoft zahvaljujući njemu itekako ima pune ruke posla analizirajući podatke i razmišljajući o budućnosti podatkovnih centara uopće.

Centri smješteni na oceansko dno mogli bi se pogoniti malim elektranama koje iskorištavaju morske struje, dok bi troškovi izoliranja i odvođenja topline bili svedeni na minimum. Računala na oceanskom dnu bi bez problema hladila voda koja ih okružuje uz prilično konzistentne temperature.


Tu je još prednosti u odnosu na standardnu infrastrukturu, posebno u priobalnim mjestima. Zahvaljujući obližnjim podatkovnim centrima u vodi, ta mjesta bi mogla uživati neometan pristup uz vrlo brz odziv.

U Redmondu planiraju koncept odvesti na korak dalje, a u sljedećoj fazi bi podatkovni centar trebao biti dvadesetak puta snažniji i četiri puta većih dimenzija: